Тестово трасе за безпилотни автомобили, снабдено с 5G мрежа, ще

...
Тестово трасе за безпилотни автомобили, снабдено с 5G мрежа, ще
Коментари Харесай

Планират тестово трасе за безпилотни автомобили у нас

Тестово трасе за безпилотни коли, снабдено с 5G мрежа, ще бъде построено в България, възнамеряват държавното управление в партньорство с " Автмобилен клъстер България ". Това е удостоверил президентът Росен Плевнелиев след срещата в Министерски съвет с представителите на автомобилните производители у нас, написа " 24 часа ".

Идеята е оборудването за тестване на самостоятелни коли да бъде построено на летище Доброславци, което е благосъстоятелност на НСО.

" В момента то не се употребява за нищо, също така е доста покрай столицата, до летище София, както и до Техническия университет ", разяснява от своя страна Любомир Станиславов, който е изпълнителен шеф на клъстера.

Той удостоверява, че няколко задгранични компании работят по нови технологии, свързани с безпилотни коли у нас. Пример в тази посока са американската Sensata и немската Bosch.

" На Bosch към този момент са им упълномощили да създават в България системи, които наблюдават лидера и пасажера в автомобила и съгласно тяхното положение могат да вземат независимо решение. Например, в случай че на лидера му прилошее и изгуби ръководство, колата поема контрола, продължава да се движи сама, намира най-близкото място да паркира, свързва се с телефон 112 и вика Бърза помощ ", изяснява Станиславов и добавя:

" В момента следва в някои от колите да се вкара тази система, а в Европейската комисия се разисква да е наложително и за всички нови коли. Представете си, че всичко това ще се ръководи от София. ".

Що се отнася за проектът за доставяне с 5G мрежа на плануваното тестово трасе, специалистът показва, че безпилотните коли не могат да се движат без съществуването на такава. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР