Тестов шофьор на самоуправляваща се кола на Uber се признава за виновен за застрашаване в случай на смърт на пешеходец

...
Тест-шофьорът на Uber зад волана на една от самоуправляващите се
Коментари Харесай

Тест-шофьорът на Uber зад волана на една от самоуправляващите се коли на компанията, когато блъсна и уби пешеходец през 2018 г., се призна за виновен в застрашаване и беше осъден на три години пробация в петък, според служители.

Рафаела Васкес гледаше телевизия на смартфона си през март 2018 г., когато самоуправляващото се превозно средство Uber удари фатално Илейн Херцберг, 49, която пресичаше път в Темпе, Аризона, според разследване на Националния съвет за безопасност на транспорта. Смъртта на Херцберг е първият известен смъртен случай, включващ напълно автономно превозно средство.

uber безопасност при самостоятелно шофиране Uber

Съдия от Върховния съд на Марикопа осъди Рафаела Васкес на три години контролирана пробация и реши, че обвинението ще бъде определено като престъпление само „при успешно завършване на наказанието й“, според съобщение за новините.

Шофьорът, нает от Uber зад волана на автомобила, трябваше да наблюдава работата на автомобила и да се намеси, ако софтуерът за автономно шофиране се повреди, както беше съобщено по-рано от CNN.

Но разследването на Националния съвет за безопасност на транспорта от 2019 г. установи, че Васкес е гледал настрани от пътя през повече от една трета от пътуването. Бордът заключи, че катастрофата е била „избегната“, ако водачът за безопасност е бил нащрек и също така установи, че неадекватната култура на безопасност в Uber е допринесла за катастрофата. Софтуерът за самостоятелно шофиране на компанията не е проектиран да очаква, че пешеходците извън пешеходните пътеки може да пресичат улицата, според разследването.

 Тестово превозно средство Ford Argo AI е паркирано пред централата на Ford в Диърборн, Мичиган на 12 юли 2019 г. Тестово превозно средство Ford Argo AI е паркирано пред централата на Ford в Диърборн, Мичиган на 12 юли 2019 г. Джеф Ковалски/AFP/Getty Images

„Ответникът по този въпрос беше отговорен за експлоатацията на превозно средство по улиците на нашия град, което завърши с убийството на жена“, каза прокурорът на окръг Марикопа Рейчъл Мичъл в съобщението за новините на съда. „Определянето на подходящо правно основание в този случай включваше разглеждане на множество фактори. Вярваме, че съдията е наредил подходяща присъда въз основа на смекчаващите и утежняващите обстоятелства.

„Да се ​​качиш зад волана на автомобил е сериозна отговорност. Независимо каква технология може да бъде на разположение на шофьорите, безопасността за всички на улицата и в превозното средство винаги трябва да бъде първият приоритет на шофьора,” продължи Мичъл.

Аризона Uber с фатален инцидент Национален съвет по безопасност на транспорта

Споразумението за признаване на вината също така предвижда Васкес да плати обезщетение „на всички жертви“, включително участващите застрахователни компании.

Първоначално Васкес беше обвинен в убийство по небрежност през 2020 г. Тя не се призна за виновна по обвинението.

Uber постигна споразумение със семейството на жертвата по-малко от две седмици след смъртта й. Компанията не е изправена пред наказателни обвинения. През декември гигантът за споделено пътуване заяви, че планира да пусне напълно безпилотна услуга в сътрудничество с Motional през 2023 г.

CNN се свърза с адвоката на Васкес, Албърт Джейнс Морисън, за коментар.

Мат Макфарланд от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР