Tesla e продала 75% от своите биткойни за 936 милиона

...
Tesla e продала 75% от своите биткойни за 936 милиона
Коментари Харесай

Tesla е продала 75% от биткойните си за 936 млн. долара

Tesla e продала 75% от своите биткойни за 936 милиона $ през второто тримесечие на годината, с цел да посрещне ликвидни усложнения около коронавирус обстановката в Китай и затваряне на локалната стопанска система.

Основателят на автомобилната компания Илън Мъск беше един от най-големите последователи на криптовалутите, като даже стартира да продава коли против биткойн, само че по-късно спря поради климатични съображения - високата енергоемкост на биткойн.

Продажбата е категоризирана като " приходи от продажби на цифрови активи " съгласно финансовия доклад за второто тримесечие, който беше оповестен в сряда.

В началото на предходната година Tesla влага 1,5 милиарда $ в биткойни, залагайки на това, което производителят на електрически коли назова " дълготраен капацитет " на водещата цифрова валута. Компанията обаче към този момент e продадala три четвърти от активите си в биткойн. Компанията сподели, че тези продажби са добавили 936 милиона $ в брой към нейния финансов баланс.

Това съставлява много бързо оттегляне и промяна на позицията на Tesla и на нейния основен изпълнителен шеф Илон Мъск, който беше сериозен крипто последовател по време на миналогодишния напредък на цифровите валути, постоянно пускайки известия в " Туитър " за разнообразни цифрови валути.

Цената на биткойн обаче загуби половината от цената си през последните четири месеца по време на това, което беше несъмнено като " крипто зима ".

За Tesla пазарната стойност на нейните биткойн активи доближи 2,48 милиарда $ през първото тримесечие на 2021 година и приключи предходната година на към 2 милиарда $. Компанията не уточни на каква цена е продала огромна част от биткойните си, като в доклада си не даде данни за размера на обезценката си. Трябва обаче да се има поради, че биткойнът стартира второто тримесечие на 2022 година на равнища от близо Щатски долар 46 000 и го приключи под Щатски долар 19 000.

Графика на биткойн (в хиляди долари)



Анализаторът Брайън Джонсън от Barclays пресметна по-рано тази седмица, че Tesla ще осъществя амортизация от 460 милиона $, обвързвана с биткойн, поради разпродажбата на тези нейни активи.

" Причината да продадем куп от нашите биткойн активи беше, че не бяхме сигурни по кое време ще има облекчение на Covid локдауните в Китай, тъй че за нас беше значимо да увеличим оптимално нашата парична позиция “, уточни Мъск в сряда вечерта. " Това не би трябвало да се приема като някаква присъда за биткойн “, уточни още той, добавяйки, че Tesla е отворена за увеличение на своите крипто притежания в бъдеще.

Въпреки това, когато беше запитан за капацитета на биткойн като хеджиране против инфлацията, Мъск сподели, че главната цел на Tesla е да форсира прехода към устойчива сила и назова биткойн " странично шоу към второстепенно шоу ".

През първото тримесечие на 2021 година, когато Tesla закупи огромна сума биткойни, компанията сподели, че решението е било въпрос на по-голяма еластичност, диверсификация и увличаване на възвръщаемостта от паричните си наличия. Компанията бързо продаде 10% от совите биткойни, когато водещата цифрова валута нарастна внезапно през 2021 година, което способства за облага за съответния интервал от 101 милиона $.

Финансовият шеф на Tesla Зак Къркхорн съобщи по това време, че желанието на компанията е " да държи това, което имаме в дълготраен проект, и да продължим да натрупваме биткойни от преводи на нашите клиенти, до момента в който купуват нашите електрически автомобили ".

През май предходната година Мъск обаче сподели, че Tesla ще спре да приема биткойни за покупки на електрическите автомобили на компанията заради отрицателното влияние на така наречен " копаене " на биткойни върху околната среда, само че добави, че компанията " няма да продава никакви биткойни ".

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР