„Терористичната атака в Барселона е трагична, но не е неочаквана,

...
„Терористичната атака в Барселона е трагична, но не е неочаквана,
Коментари Харесай

Радулов: Атаката в Барселона е трагична, но не неочаквана

„ Терористичната офанзива в Барселона е трагична, само че не е непредвидена ", счита специалистът по национална сигурност проф. Николай Радулов. „ В края на февруари предходната година от Европол обявиха, че от анализите им проличава, че идната година ще се характеризира с атентати в огромните европейски градове ", добавя още Радулов.

По думите му задачата на терористите е реализирана, защото офанзивата в Барселона получава доста огромен интернационален отзив. „ Целта е суматохата да е колкото се може по-широка в интернационален аспект ", добавя той.

Според Радулов Европа има сериозен проблем с ограниченията за сигурност, изключително в последните 10-15 години, когато се е считало, че няма толкоз огромна заплаха за ражданите на остарелия континент. „ Много години приказваме за оръжията и по какъв начин автомат Калашников е най-произвежданото и рисково оръжие, което съществува и се употребява, само че терористите в последно време се насочват към общодостъпни средства, към коли ", добавя Радулов. Той добавя, че закупуването или наемането на автомобил не провокира съмнение, което терористите доста добре употребяват в своя изгода.

„ След всички сходни атентати в Европа установихме, че полицията е незадоволителна тук-там. Включително и в Лондон. Хората желаят повече сигурност ", добавя Радулов.

На въпрос дали нашите служби могат да се оправят с атентат от този вид у нас, Радулов сподели, че би трябвало да се надяваме. „ Публичният облик на службите е много изопачен ", счита той и даде образец с последния скандал, при който мъж беше разпитван от ГДБОП поради закани против премиера Бойко Борисов в обществените мрежи. „ Това значи, че службите не работят по съществени сигнали и това, което правят, е показно ", добавя Радулов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР