Терористична атака в Хърватия вече не е въпрос ако“, а

...
Терористична атака в Хърватия вече не е въпрос ако“, а
Коментари Харесай

Анте Летица: Терористична атака в Хърватия е въпрос на време

Терористична офанзива в Хърватия към този момент не е въпрос „ в случай че “, а „ по кое време “ ще се случи; имигрантите, идващи от Африка, най-вероятно включват някогашни членове на радикални групировки, разгласи някогашният шпионин Анте Летица в изявление за всекидневника Jutarnji list.


Коментирайки събитията в Израел, Летица оцени, че „ те също могат да бъдат тласък за терористични дейности по света, защото изображенията на опустошения, показващи страданието на палестинския народ, могат да подбуден радикални терористични групи към незабавни дейности за възмездие “.

В Европа има групи, от които „ могат да бъдат вербувани хора за рискови терористични действия. Тук живеят второ и трето потомство имигранти, които постоянно са изолирани, живеят в гета и могат да бъдат лесна цел за вербовчици. Освен това незаконните имигранти, идващи на континента, включват хора, които в миналото са били членове на тези радикални групи “, означи някогашният пълководец на хърватското разузнаване.

Позовавайки се на евентуална офанзива в Хърватия, Летица добави, че „ човек не може да изпадне в подправено възприятие за сигурност в страната въз основа на обстоятелството, че не сме сякаш значима страна “.

„ Хърватия е член на НАТО и Европейски Съюз и се бори безкомпромисно с тероризма. Има членове на нашата войска и полиция по целия свят, които също могат да бъдат евентуални цели, и има хора измежду нас, които са способни и подготвени да правят терористични действия “, предизвести той.

Граничният надзор още веднъж е деен

На 19 октомври вследствие на нараствания поток от мигранти, насочващи се към Европейски Съюз по по този начин наречения Балкански маршрут – словенското държавно управление реши да вкара граничен надзор с Хърватия и Унгария за най-малко 10 дни, считано от 21 октомври.

Коментирайки решението, хърватският министър председател Андрей Пленкович сподели, че то не значи „ края на Шенгенската зона “, само че несъмнено удостоверява съществуването на съществени проблеми в Общността.

„ Въвеждането на граничен надзор не е новост; произтича от миграционните трендове и оценките за нарасналата опасност от тероризъм. Временното въвеждане на граничен надзор обаче би трябвало да остане изключение, въведено единствено като последна мярка, която би трябвало да бъде подчинена на строги условия, изключително във връзка с обсега и продължителността “, оцени хърватският министър председател.

Ден по-рано италианският министър-председател Джорджа Мелони разгласи, че страната й възвръща граничния надзор със Словения. Тя изрази мнение, че суспендирането на Шенгенския контракт за свободно придвижване се е наложило предвид на утежняването на обстановката в Близкия изток и повишаването на мигрантската вълна./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР