Утре в 9 часа ще продължи заседанието на сръският парамент,

...
Утре в 9 часа ще продължи заседанието на сръският парамент,
Коментари Харесай

Сръбската Скупщината отложи избора на правителсто за четвъртък

Утре в 9 часа ще продължи съвещанието на сръският парамент, което би трябвало да утвърди новото държавно управление. Това съобши ръководителят на Народното събрание госпожа Ана Бърнабич след продължиото 9 часа съвещание на Скупщината, което не стигна до гласоподаване на новия кабинет и го отсрочи за четвъртък.


Бъдещият сръбски министър председател Милош Вучевич разгласи, че задачите на новото държавно управление ще бъдат две - боен неутралитет и интеграция в Европейския съюз.

Негова тирада пред Народното събрание продължи над 3 часа.

„ Двата крайъгълни камъка, с които президентът Вучич дефинира нашите дейности по отношение на външния свят, са политическата самостоятелност и военният неутралитет “, сподели Вучевич в своята тирада пред Народното събрание.

„ Мирът няма цена за нас и ние постоянно ще оказваме поддръжка за постигането му там, където е заплашен “, добави той.

Вучевич уточни, че Белград желае " опазване на мира и стабилността " в Западните Балкани, само че без да признава Косово.

" Сърбия ще направи всичко, с цел да попречи на присъединението на Косово към Съвета на Европа. Ще бъдем принудени да отговорим по съответния метод, в случай че това се случи ", сподели той.

Председателят на Сръбската прогресивна партия /СПП/ съобщи, че пълноправното участие в Европейски Съюз остава стратегически приоритет на страната: „ Правителството, което ще управлявам, ще продължи всеотдайната си работа за осъществяване на всички съществуващи критерии, които в последна сметка са от изгода за нашите жителите и стопанска система. “

Милош Вучевич сподели още, че европейският път на Сърбия е блокиран, тъй като страната " не дава отговор на упованията на някои огромни и мощни държави-членки. "

" Вратата към момента е затворена за тези положителни възпитаници в нашия район, които дават отговор на критериите и неписаните упования, само че все пак не напредват по пътя към участието ", уточни той, представен от вестник " Политика ".

" Отговорът на Сърбия на всичко това би трябвало да се основава на дългия исторически опит на нашия народ, който ни учи, че великите и мощните от време на време могат да ни победят, само че не могат да ни унижа ", добави бъдещият министър-председател.

Бъдещият сръбски министър председател Милош Вучевич разгласи, че нищо не дели македонците и сърбите. " Северна Македония е страна, която постоянно може да откри собствен сътрудник в Сърбия и повече от това. Сърбите и македонците към този момент нямат нито една тематика, която да ги разделя. Няма нито един въпрос, по който да имаме различия ", сподели Вучевич, представен от вестник " Политика ".

" Проектът „ Отворени Балкани “ ни сближи. Разрешаването на църковния спор отстрани последното затруднение по пътя към построяването на взаимно доверие и взаимна работа, каквото не е имало след разпадането на някогашна Югославия ", добави той.

Мандатоносителят даде обещание, че Белград няма да наложи наказания против Русия. Той акцентира смисъла на стратегическото партньорство на Сърбия с Китай, което тази година ще бъде увенчано със Споразумение за свободна търговия.

„ Въпреки противоположните възгледи на мнозина на Запад, за нас Китай съставлява другарска страна и благонадежден съдружник в отбраната на нашата териториална целокупност. Позицията ни по отношение на политиката на един Китай няма да се промени. Очаквам с неспокойствие идното посещаване на президента Си Дзинпин в Белград. То ще отвори нова глава в развиването на стоманеното другарство сред Сърбия и Китай “, съобщи Вучевич.

Сръбското Министерство на защитата е подготвило няколко разновидността за връщане на наложителната военна работа с дълготрайност 4 месеца. Те ще бъдат показани на президента Вучич.

Две от най-мощните фигури в Сърбия, които попадат в " черния лист " на Съединени американски щати, ще бъдат част от новото сръбско държавно управление.

Вицепремиер ще бъде Александър Вулин, някогашен шеф на Сръбската работа за сигурност и информация /БИА/, разгласи през днешния ден бъдещият министър председател Милош Вучевич от Сръбската прогресивна партия /СПП/, който предложи състав на новия кабинет с 25 министерства. Министър без портфейл ще бъде Ненад Попович, също глобен от Вашингтон.

През 2023 година Александър Вулин попадна в " черния лист " на Съединени американски щати за противозаконен трафик на оръжие, корупция и проводничество на съветските ползи на Балканите, а в границите на същата година беше награден с Ордена на Руската федерация, персонално от шефът на съветската Федерална работа за сигурност и военачалник в съветската войска Александър Бортников. Вулин, досегашен началник на БИА, е определян за дясна ръка на президента Александър Вучич.

Министър на защитата ще бъде Братислав Гашич. Министър на външните работи - Марко Джурич - досегашният дипломат на Белград в Съединени американски щати, заяви вестник " Политика ".

Партия „ Заветници “, която е съдружен сътрудник на СПП, ще оглави Министерството на грижа за фамилията и демографията с министър Милица Джурджевич Стаменковски.

Доскорошният държавен секретар към министерството на защитата Неманя Старович ще бъде министър на труда. Дарко Глишич става министър на обществените вложения, а Деян Ристич - министър на информацията.

Държавния департамент на Съединени американски щати изрази отчаяние, че фигури от „ черния лист “ ще бъдат част от новото сръбско държавно управление. „ Позицията ни за господин Вулин е известна. Той остава под глобите на Съединени американски щати. Ние не играем никаква роля в кадровите решения на сръбското държавно управление “, съобщи представител на Държавния департамент пред Гласът на Америка, по отношение на номинациите на Александър Вулин и Ненад Попович. Вулин е един от най-противоречивите сръбски политици, считан за индивида на Русия на Балканите.

От 11 юли предходната година той е в листата със наказания на Министерството на финансите на Съединени американски щати за " корупционни и дестабилизиращи дейности ", за пробутване на лични политически стратегии и персонални ползи, в ущърб на мира и стабилността на Западните Балкани.

„ Тези корупционни действия улесняват разпространяването на съветски злонамерени действия в Сърбия и района “, съобщи Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) при налагането на глобите през юли 2023 година

През ноември 2023 година Държавният департамент на Съединени американски щати наложи наказания против Ненад Попович, някогашен министър без портфейл в държавното управление на Сърбия, и фирмите, свързани с него. Попович поддържа тесни връзки с Кремъл и употребява своята мрежа от корупционни схеми, с цел да се обогати персонално “, акцентира тогава представителят Матю Милър.

Попович е някогашен заместник-председател на Скупщината на Сърбия и ръководител на парламентарната група за другарство с Руската федерация. Той е някогашен заместник-председател на Демократическата партия на Сърбия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР