Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма

...
Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма
Коментари Харесай

Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да се решат проблемите

Териториалните проекти не затварят мини и ТЕЦ-ове, с митинги няма да се решат проблемите. Част от недоволството на протестиращите визира проблеми, които към този момент са решени в проектите, тъй че доста от настояванията през днешния ден се основават на погрешна или изопачена информация. Трябва да има диалог, само че не посредством мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса. Затова поканихме през днешния ден синдикатите, те отхвърлят да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката, би трябвало изчерпателен диалог.

Това съобщи министър председателят Николай Денков на конференция в Министерския съвет.

Представители на протестиращите не пристигнаха на срещата, на която бяха поканени от премиера в 16 часа, с цел да стартират разискването на стъпки за енергиен преход във въглищните райони. Днес протестиращите блокираха Автомагистрала „ Тракия “ и Проходът на републиката.

Искаме да изготвим съглашение със синдикатите, което да внесе успокоение у хората, че държавното управление не възнамерява да закрива централите и с териториалните проекти не поема задължения пред Европа за това. Започва и правенето на общоприет проект за развиването на “Марица-изток ” като повсеместен комплекс.

“За страдание, крайният период за изпращане на проектите към Европейска комисия съответства със старта на акцията за бъдещите локални избори, това даде комфортен мотив политически партии и претенденти за локална власт да злоупотребят с терзанията на хората, да ги лъжат с нереалистични предизборни упования ”, сподели Денков.

И добави:

“Възмутително е, че митинги на “Мини-Марица Изток ” се провеждат от лидер на листа за общински съветници в община Стара Загора. Друг уредник е изявен деятел на политическа партия. Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални начинания, няма да оказват помощ на хората, ще оказват помощ единствено на упоритостите на политиците за локална власт. Няма да има решение с митинги, блокади, волно или несъзнателно поддържане на нечии политически упоритости. Няма решение като се блокира всекидневието на жителите. ”

“Няма решение, като се блокира всекидневието на жителите. Никой, с изключение на държавното управление и синдикатите дружно, не може да се оправи с тази дълго отлагана задача ”, добави още той.

“Териториалните проекти не затварят мини и тецове, тяхната цел е да привлекат милиарди, които са предопределени да развият районите. С предаването на документите договарянията с Европейска комисия занапред стартират. С териториалните проекти България не е поемала ангажимент да закрива мощности “, уточни Денков.

Входните позиции от наша страна за този диалог са, че териториалните проекти не затварят мини и тецове, тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лв. във въглищните райони, които са предопределени да развият съответните районите.

С предаването на документите договарянията с Европейска комисия занапред стартират. Ще водим договаряния по всички контрерни точки в ПВУ в частта “енергетика ” и по териториалните проекти. С тях България не е поемала ангажимент да закрива избрани мощности, свързани с производството на ток от въглища. Няма подобен текст. Плановете обрисуват какво България ще направи с наличното европейско финансиране, с цел да обезпечи бъдещето на хората в района, уточни Денков.

По думите му оттук нататък имаме два месеца за договаряния с Европейската комисия.

“Очакваме синдикатите за диалог всъщност, с цел да продължим договарянията с Европейска комисия и дружно със синдикатите да подготвим причините и да сложим настояванията си ”, сподели Денков.

Денков беше безапелационен, че не става дума за друга дата, с изключение на 2038 година – преди нея няма да спре производството на ток от въглищни централи.

Имаше претенции от протестиращи да отпадне датата 2026 година във връзка с Топлоелектрическа централа “Бобов дол ”.
Да, тя е отстранена от предадените териториални проекти в Европейска комисия, сподели министър председателят.

Няма дата за затваряне на конректни въглищни централи, безапелационен беше още той.

Държавата разгласи и опцията за основаване на държавен оператор, който също може да обезпечи претовареност в районите, напомни Денков.

“По-отношение на компенсациите на служащите, които желаят да изоставен, държавното управление ще работи дружно със синдикатите по сформиране на Национална стратегия за обезщетителни пакети – общоприетите пакети за сходни действия в други страни са 24 заплати, обсъждаме разновидности и за 36 месечни заплати. ”, сподели министър-председателят.

“Приоритетно работим по привличане на нови вложители. Само за 4 седмици държавното управление съумя да притегли интереса на вложители, който към този момент са подготвени да вложат общо над 3, 5 милиарда лв. в насърчаване на нови промишлености и основаване на над 4300 работни места, добави още Денков.

Териториалните проекти за Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени на Европейската комисия през вчерашния ден – в последния вероятен период.

Това беше належащо, с цел да получи България няколко милиарда лв. от Европейски Съюз, с които ще се подсигуряват работни места за хората в трите района след затварянето на мощностите през 2038 година

Финалните версии на проектите би трябвало да бъдат утвърдени от Европейска комисия и страните членки на Европейски Съюз до края на годината./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР