Тери Ли, генерален мениджър Хуауей Технолоджис България: Технологиите нямат крайна

...
Тери Ли, генерален мениджър Хуауей Технолоджис България: Технологиите нямат крайна
Коментари Харесай

Технологиите създават по-добро бъдеще за обществото

Тери Ли, общоприет управител Хуауей Технолоджис България: Технологиите нямат последна точка, а единствено обща задача - основаване на по-добро бъдеще за обществото Дигитализацията постоянно напредва. Правейки го, тя носи  дълбоки промени, засягащи обособения човек, фамилии, предприятия и промишлености - даже цели градове и страни.
 

Г-н Ли, поздравления за 18-тата годишнина на Хуауей Техниолоджис в България! Как израснахте като компания до този миг? А Вие по какъв начин се чувствате в България след 1 година работа тук?
-->
Благодаря Ви! Хуауей Технолоджис България е основана през юни 2005 година За тези 18 години ние се превърнахме в част от софтуерната действителност на страната.

Осемнадесетата годишнина е най-важният крайъгълен камък в живота на някого и ние се радваме, че доста отлични млади български гении в страната са израснали дружно с Хуауей. Повече от 80% от личния състав ни са локални чиновници и всяка година предоставяме опция неотдавна приключили студенти да стартират работа при нас. Хуауей се ангажира да изследва цената на зелената и цифровата промяна на обществото в България. През последните 18 години компанията взе участие интензивно в цифровата промяна на страната, дружно с нашите клиенти и сътрудници посредством отворена бизнес среда.

За себе си мога да кажа, че доста се веселя, че работя в тази велика страна. Това, което ме допира най-вече в България, са хората. Винаги съм позитивно повлиян от тях. Хората тук са всеотдайни, добросърдечни, мъдри и работливи. Още повече, България е известна с отличните си ИТ експерти и мисля, че високото качество на ИТ гениите е една от основните аргументи за непрекъснатия напредък на Хуауей в България. Хуауей подписа меморандуми за съдействие с 10 от най-хубавите университета в страната в поддръжка на млади гении, които са подготвени да бъдат част от бъдещата цифрова промяна на страната.

Г-н Ли, по какъв начин виждате цифровата промяна през последните години? Коя е връхната точка?

Технологията е движеща мощ за напредъка на човешкото общество и развиването на стопанската система. Технологията не прави разлика сред националните граници.

Еволюцията на човешката цивилизация е история на научния и софтуерния напредък. От изобретяването на огъня до популяризирането на електричеството, от конските сили и електричеството до изчислителната мощност, от макро вселената до микро квантовата, човешката просвета и технология са постигнали огромен прогрес и от ден на ден се трансформират в първата движеща мощ на икономическото и общественото развиване.

През последните години тематиката за цифровата промяна и технологиите стана все по-важна и значима за нашия живот, за обществото. Универсалната полезност зад технологиите е свеждането до най-малко на социално-икономическите пропасти сред хората. Технологиите вършат опазването на здравето и образованието налични за повече хора, което улеснява ученето и грижите, без значение от техния генезис. Технологията няма последна точка, а единствено обща задача – основаване на по-добро бъдеще за общество.

Дигиталната промяна не е просто смяна, тя съществува в доста по-голям мащаб. Това е доста бездънен развой, който ориентира живота в нова посока и го води до напълно друго равнище на успеваемост. В момента цифровите технологии трансформират света. Те играят основна роля във всеки аспект на нашата работа и живот.

Дигитализацията основава безгранични благоприятни условия за всички промишлености. В тази нова епоха на цифровата стопанска система все по-разнообразните индустриални сюжети изискват връзките да бъдат на всички места и постоянно бързи. В тази нова ера на цифрова промяна способността за смяна е от основно значение за дълготрайния напредък. Дигиталната промяна е една от най-широко признатите трендове през днешния ден.

Цифровата промяна носи и провокации пред киберсигурността. Как Хуауей ръководи киберсигурността?

Тъй като цифровизацията свързва света, киберсигурността става по-важна от всеки път.

В Хуауей киберсигурността е нашата тактика с максимален приоритет. Хуауей построи и внедри лична световна система за обезпечаване на киберсигурност и отбрана на неприкосновеността на персоналния живот във всички домейни. Тази система обгръща политики, процеси, принадлежности, технологии и стандарти.

Гордеем се с това, което постигнахме. През последните 30 години обслужваме повече от 3 милиарда души по целия свят. Ние поддържаме постоянните интервенции на повече от 1,500 операторски мрежи в над 170 страни и райони и поддържаме стабилен опит в киберсигурността от самото начало. В България нямаме нито един случай на проблеми със сигурността и имаме 100% сходство за последните 18 години.

Това е резултат от непрекъснати дълготрайни вложения в практики и технологии за ръководство на киберсигурността в продължение на повече от 20 години. В момента разполагаме с повече от 3,000 души личен състав за научноизследователска и развойна активност в киберсигурността, а 5% от разноските ни в това направление са ориентирани извънредно към повишение на сигурността на нашите артикули. Дългосрочната тактика на Хуауей в тази посока е да влага най-малко 10% от годишните си доходи за научноизследователска и развойна активност.

Киберсигурността значи доверието и недоверието да се основават на обстоятелства – не на усеща, не на спекулации и не на безпочвени клюки. Считаме, че обстоятелствата би трябвало да бъдат проверими и че инспекцията би трябвало да се основава на стандарти. С това като наш водещ принцип, създадохме шест центъра за киберсигурност и бистрота през последните 10 години в Европа, Близкия изток и Северна Америка и Китай.

Хуауей има работещ Център за бистрота на киберсигурността в Брюксел. Този център е отворен за клиенти и самостоятелни организации за тестване. Те са поканени да правят обективни, справедливи и самостоятелни проби и инспекции за сигурност в сходство с приетите от промишлеността стандарти за киберсигурност и най-хубави практики. Ние оставаме ангажирани с даването на международно сертифицирани и надеждни артикули и услуги, свързвайки милиони европейци.

Как смятате, че цифровата промяна ще продължи да оформя живота ни и да му въздейства?

Днес се намираме при започване на една нова епоха, в която технологиите се трансфораха в катализатор, който ни тласка напред, отключвайки капацитет и благоприятни условия, които в миналото са били невъобразими. Иновацията е искрата, която възпламенява нашата креативност, карайки ни да мислим отвън рамките и да решаваме някои от най-големите провокации на нашето време. Дигиталната промяна свързва живота, градовете, общностите и културата, както в никакъв случай до момента.

Според световната самодейност за електронна резистентност (GeSI) ИКТ технологиите ще спомогнат за понижаване на въглеродните излъчвания в международен мащаб с 20% до 2030 година, като подсилят други промишлености. Ползите от технологиите са големи и трансформиращи - те преобразиха метода, по който поддържаме връзка, учим, работим и живеем. Използвайки технологиите, ние имаме опцията да създадем по-добър, по-взаимосвързан свят. Нека приемем този прогрес, да насърчим нововъведенията и да работим дружно, с цел да впрегнем цялостния капацитет на технологиите и цифровизацията за възстановяване на бъдещето на човечеството.

Споменахте градовете – те също се трансформират, като стават по-интелигентни и по-дигитализирани. Какво прави един град " интелигентен "?

Ако погледнем обратно в историята, градовете са се възползвали от урбанизирания напредък за обществено и икономическо развиване. Днешните градове от ден на ден съчетават физическия и цифровия свят, с цел да трансформират услугите и да подобрят живота на жителите. Няма подозрение, градовете се оформят от новаторската мощност на осведомителните и информационни технологии (ИКТ). Цифровите технологии се интегрират в ръководството на държавното управление, услугите на жителите, публичната сигурност, развиването на индустрията и други градски действия.

ИКТ технологии като 5G, оптични мрежи, неестествен инителект (ИИ), облачни услуги и блокчейн ще бъдат пуснати бързо през идващото десетилетие. Градовете скоро ще посрещнат интервал от 10 гигабитова съгласуваност, като 10 гигабитовите безжични услуги ще станат налични за организации, домове и физически лица. Хуауей предвижда, че до 2030 година 40% от фирмите и 23% от домовете по света ще имат достъп до 10 гигабитови Wi-Fi мрежи. Прилагането на тези ИКТ технологии в градовете доста ще увеличи способността ни да използваме лимитирани запаси, да управляваме нашите градове дейно и да осгурим на жителите позитивен опит. ИКТ технологиите ще оказват помощ на градовете да реализират задачите си за стабилно развиване и да вършат публичния живот все по-добър.

Така да вземем за пример, Хуауей оказа помощ на летище да построи водещ международен централизиран Център за интервенции и надзор, основан на Total Airport Management (TAM). Центърът обезпечава безпроблемно съдействие сред въздуха и земята, съдействие с терминалите и съдействие във връзка с трафика посредством продан на информация в действително време, интервенции на място, и полетна поддръжка, което трансформира летището в нов индикатор за интелигентни летища.

Друг образец е партньорството на Хуауей с клиенти, които имат мини по целия свят, с цел да създадат мините по-интелигентни, по-безопасни и по-ефективни посредством използването на 5G, ИИ и индустриални интернет технологии.

На 28 юни ще бъдем част от огромно събитие, проведено от фондация „ Дигитална София “ и Столична община, наречено " Дигитална София – умният град " в НДК, където ще представим част от нашите интелигентни градски решения дружно с визията ни за бъдещето на цифровото градско развиване. В Хуауей се ангажираме да изградим образован и обвързван свят. Ние работим с сътрудници, с цел да изградим цялостни решения за умни градове и да помогнем на градовете по целия свят да развият нужните нервни системи. С всеобхватни екосистеми за умни градове, Хуауей ще продължи да дава отговор на все по-сложните условия и се надяваме, че тези непрестанни старания ще оказват помощ на повече градове да станат по-интелигентни.

Г-н Ли, какви стратегии организирате в поддръжка на развиването на дигитализацията в България?

Основният ни фокус са младежите - тяхното обучение, познания и подобряването на цифровите им умения. За нас е значимо да създадем света към нас по-добър, по-достъпен и по-модерен. Формите на поддръжка са разнообразни, само че концепцията е една и съща - да се влага в обучение.

Всяка година събираме надарени студенти от водещи университети по целия свят за нашата световна стратегия Seeds For the Future, която самоуверено можем да кажем, че трансформира живота им. Тя е ориентирана към младежи с бакалавърска или магистърска степен със мощен интерес в региона на осведомителните и информационните технологии. Тази година се включиха доста студенти от България, а най-добре представилите се взеха присъединяване в Европейската среща на върха на гениите в Атина. Под тематиката " Създаване на стабилно бъдеще за европейски гений дружно " тазгодишното събитие събра 80 изключителни студенти и 100 представители на държавния секор. Тази стратегия дава опция на студентите, в границите на една седмица образования, да подобрят своето ИКТ професионално развиване и да придобият лидерски умения. Хуауей постоянно е отдавала огромно значение на развиването на гения.

Това е един от главните ни цели в Европа.

Освен това, през 2022 година, за втора поредна година организирахме нашата стратегия ICT Training SFTF Scholarship Program, посредством която стотици студенти минаха онлайн образование, направено от нашите експерти. Програмата се концентрира върху няколко ИКТ области, в това число AI, Big Data и Cloud.  80 студенти от университетите, с които си партнираме, завоюваха стипендия, откакто демонстрираха своите цифрови умения, креативност и познания. Те бяха определени от без значение жури от специалисти от държавни институции и браншова асоциация.

Други стратегии, с които поддържаме цифровата промяна на страната, са нашето ИКТ роудшоу, което цели да поддържа цифровите умения на сътрудниците ни, както и цялостната поддръжка за сътрудниците ни, свързани с образован град и интелигентно село в България. Подкрепяме и българските деца и техните фамилии, които са в затруднено състояние в епоха на цифрова промяна посредством нашата стратегия " 1000 фантазии ", която има за цел да даде цифрови устройства, книги и играчки на детски организации, лечебни заведения и учебни заведения.

Много забавен факт е, че съгласно отчет на McKinsey цифровизацията може да бъде идващият огромен мотор за резистентен напредък за България, добавяйки 1% спомагателен растеж годишно към брутния вътрешен артикул (БВП) на страната до 2025 година Технологиите, нововъведенията и цифровата промяна построяват бъдеще, което съдържа безкрайни благоприятни условия за прогрес, напредък и промяна. От нас зависи да оформим това бъдеще и да изградим едно по-светло на следващия ден за всички.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР