Тери Гилиъм, бивш член на Монти Пайтън“ и автор на

...
Тери Гилиъм, бивш член на Монти Пайтън“ и автор на
Коментари Харесай

Тери Гилиъм: #MeToo е лов на вещици

Тери Гилиъм, някогашен член на „ Монти Пайтън “ и създател на филми като „ Бразилия “, „ 12 маймуни “ и „ Барон Мюнхаузен “, още веднъж разпали пристрастеностите към придвижването #MeToo. В навечерието на дълго чакания правосъден развой против някогашния продуцент Харви Уайнстийн, от обвиняванията против който през 2017 г. започна всичко, Гилиъм съобщи пред английския в. „ Индипендънт “, че #MeToo е „ лов на вещици “, от който са потърпевши и доста честни хора. 79-годишният режисьор добави, че някои от самообявилите се жертви на Уайнстийн са „ възрастни, които са упражнили избор “.

„ Като бял мъж, към този момент се уморих да ме упрекват за всичко, което не е наред в света “, съобщи той. „ Искам хората да поемат отговорност за дейностите си, а не просто да сочат непрекъснато с пръст някой различен. “ Не обичам стадното мислене, добави той.

Феминистки уеб сайтове незабавно погнаха режисьора за „ опита му да изкара белите мъже същинските жертви “. В по-стари свои изявленията Гилиъм иронично се е самонаричал „ черна лесбийка в преход “.

Утре стартира правосъдният развой, който може да изпрати Харви Уайнстийн за десетилетия в пандиза. Опозореният холивудски магнат проговори пред Си Ен Ен, които му изпратиха няколко въпроса. „ Последните две години бяха доста сложни, само че ми предоставиха чудесна опция да обмислям за себе си - написа Уайнстийн.  - Сега съзнавам, че бях обхванат от работата си, компанията си и устрема си към триумф. Бях пренебрегнал фамилията си, връзките си и се нахвърлях грубо на хората към мен. От октомври 2017 година се подложих на рехабилитация (за освобождение от полова взаимозависимост - бел. ред.), участвах в стратегия с 12 стъпки и медитация. Научих се да се отхвърлям от потребността си да управлявам всичко ". 

От първичните сензационни репортажи в " Ню Йорк Таймс " и " Ню Йоркър " през октомври 2017 година повече от 80 дами - сред които някои от най-известнитe актриси в света - упрекнаха Уайнстийн в полови закононарушения, вариращи от тормоз до обезчестяване първа степен.
 
В центъра на делото против Уайнстийн са две обвинявания - една жена го упреква в обезчестяване в хотелска стая през 2013 година, а друга — в насила към орален секс в жилището му в Манхатън през 2006 г. На още няколко от дамите, оплакали се от държанието на продуцента, ще бъде позволено да участват в правосъдния развой като очевидци.
 
Той не се признава за отговорен и неведнъж отхвърли всички изказвания за секс без взаимно единодушие. В петък пред Си Ен Ен адвокатката му Дона Ротуно каза, че самият той „ пръв ще признае, че е правил неприятни неща ”, само че това не го прави нарушител. „ Той е мамил съпругата си, спял е с доста дами и признава, че това са негови неприятни житейски решения, поради които е изгубил всичко. Никой не се пробва да го изкара светец. Но аз нямам доверие, че Харви е изнасилвач. ” 

Уайнстийн, който сега се възвръща от интервенция на гърба, е уверен, че медиите носят огромна част от отговорността за неприятните публични настроения против него. Той разчита, че неговите „ семейство, другари и хора, които обича ” ще му оказват помощ „ да премине през всички компликации ”. Бившата му брачна половинка Джорджина Чапман обаче го напусна скоро след обвиняванията. Брат му Боб, с който дружно сътвориха и управляваха фирмите „ Мирамакс ” и „ Уайнстийн къмпани ”, още от началото на разкритията през 2017-та съобщи, че като татко на три момичета застава изрично на страната на жертвите.  

На въпроса какво счита да прави, в случай че бъде приет за почтен, Харви Уайнстийн дава отговор, че ще се грижи за децата си, здравето си и ще си почива. Той се надява, че ще успее да се върне и към това, което постоянно е обичал най-вече - киното. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР