Тепърва ще се уточнява каква е ролята на Иран в

...
Тепърва ще се уточнява каква е ролята на Иран в
Коментари Харесай

Ролята на Иран за ескалацията в Близкия изток тепърва ще се уточнява, коментира специалист по международна сигурност

Тепърва ще се прецизира каква е ролята на Иран в ескалацията на спора сред Израел и Хамас. Това разяснява за " Светът и ние " Димитър Къцарков - експерт по интернационална сигурност с фокус върху Близкия изток, специализирал в университетите на Хайфа и Йерусалим.

Къцарков дефинира офанзивата на Хамак като невиждана:

" Това е една масирана интервенция, която явно е подготвяна от доста време. Идват въпросите по какъв начин е пропусната. Случва се алегорично в 50-ата годишнина от войната от Йом Кипур и е едно увещание, че човек би трябвало постоянно да следи района на Близкия изток и изключително израело-палестинския спор ", уточни той.

Не за първи път израелските служби, считани за едни от най-хубавите в света, са пропуснали подготвянето на подобен огромен удар. Причините за това евентуално ще разместят политическите пластове в Израел, счита анализаторът.

" Едно следствие на Уолстрийт Джърнъл загатна, че това най-вероятно е в съгласие с Иран. Каква е ролята на Иран занапред ще се прецизира. Дали е МОСАД, характерната организация, която се занимава с Газа или организацията за вътрешна сигурност в Израел - това е един масиран неуспех, който ще докара до доста оставки ".

Къцарков посочи, че през последната година Саудитска Арабия интензивно пробва да стопли връзките си с Израел и разяснява, че евентуално това е една от аргументите за ескалацията на напрежението.

" През предишния септември имаше посещаване на няколко членове на Кнесета в Саудитска Арабия, а израелският министър на туризма държа тирада на стопански конгрес, което е невиждано в историята на връзките сред двете страни ".

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР