Тепърва ще се изясняват причините за безпрецедентното извънредно положение със

...
Тепърва ще се изясняват причините за безпрецедентното извънредно положение със
Коментари Харесай

Извънредното положение на “Северен поток”: Европа се готви за най-лошото

Тепърва ще се обясняват аргументите за невижданото изключително състояние със " Северен поток ". Трудно е да се оценят общите стопански вреди. Не е ясно за чия сметка ще се ремонтират тръбите и какъв брой време ще отнеме. Европа към този момент предвижда прекъсване на производството и извънредно високи цени на газа. А в Европейски Съюз се притесняват, че ще изгубят газопроводите си вечно. За следствията от повредата - в материала.

Милиардни загуби

Течове породиха по едно и също време по три линии на „ Северен поток-1 “ и „ Северен поток-2 “. Това беше изненада както за Русия, по този начин и за Европейски Съюз. И двете страни приказват за умишлени дейности и бойкот.

Капацитетът на всички линии е 110 милиарда кубически метра. А цената на синьото гориво в Европа към този момент надвишава 2000 $ за хиляда кубически метра. И макар че и двата газопровода не са били в употреба по време на повредата, в тях са се натрупали стотици милиони кубични метри софтуерен газ.

Така, съгласно експертни оценки на Фонда за национална енергийна сигурност, всяка линия може да съдържа към 100 милиона кубически метра. Ако разгледаме сегашните цени, това е загуба от 500-600 милиона $. Плюс вероятни наказания от регулаторите за щета на околната среда.

Според други източници във всяка от трите линии е имало от 150 до 360 милиона кубически метра, т.е. общо - 450-1080 милиона.

" Зависи и от налягането в тръбите, което може да бъде по-малко от нужното по време на изпомпване. Не е известно дали целият газ е изминал или част от него е била механически спряна. Съответно пазарната стойност на приключването може да бъде 0,9-2,1 милиарда $ ", допуска Марк Гойхман, основен икономист на осведомителния и изчерпателен център „ ТелеТрейд “.

Кой ще заплати

Анализаторите към момента не са се заели да оценят вероятните разноски за възобновяване на инфраструктурата. Основният въпрос тук е кой ще заплати. Съгласно споразуменията операторите на „ Норд Стрийм “, дъщерните сдружения на „ Газпром “, са задължени да правят поправки. И те най-вероятно би трябвало да наемат организации, способни да създадат такава работа.

" Но за чия сметка да се ремонтира? Логично средствата би трябвало да бъдат обезпечени от виновните за течовете. Вярно, не е ясно по какъв начин да им се търси отговорност. Може би Стокхолмският трибунал или различен интернационален съд ще се заеме с това ", споделя Леонид Хазанов, самостоятелен промишлен специалист.

Ако случаят бъде приет за застрахователно събитие, застрахователят ще заплати, само че ще би трябвало правосъден развой, показва самостоятелният анализатор в енергетиката Дмитрий Адамидов. Според него обаче въпросът даже не е в парите. Предвид актуалните проблеми с европейската промишленост и логистика, както и взаимните наказания, не е толкоз елементарно да се направи поръчка за възобновяване на тръбопровода и елементите. И не са доста хората с компетентността да ремонтират морска тръба.

Европа към този момент се готви за най-лошото. Според „ Тагешпигел “, базирайки се на лични държавни източници, управляващите се притесняват, че трите тръби СП-1 и СП-2 вечно ще останат неизползваеми. Според обявата, в случай че линиите не бъдат ремонтирани в близко бъдеще, заради разхерметизация вътре ще попадне доста солена вода, която ще аргументи разяждане.

Екстремни цени

Но вярата за бърз ремонт не си заслужава. Огледът на мястото на случая евентуално ще отнеме няколко седмици, а възобновяване ще се проточи с месеци.

Сега доставките на газ за Европа минават извънредно през територията на Украйна (около 42 милиона кубически метра на ден) и през газопровода " Турски поток ". „ Северен поток “ към момента може да се употребява за изглаждане на геополитическата битка и приемане на синьо гориво в подмяна на унищожаване на глобите, сподели Николай Неплюев, частен капиталов съветник, член на Асоциацията на самостоятелните шефове.

Сега Европа загуби опцията да реши казуса и да възвърне естествените газови доставки от Русия. Цената на горивото единствено ще се увеличи, което значи, че цялата употребяваща газ промишленост ще заплаща рискови цени или ще затвори производството.

Спиране на активността

Стотици европейски фабрики в енергоемки браншове са изложени на риск. Както и преди, металургията и производството на торове ще бъдат ударени - 70% от мощностите за произвеждане на азотни торове към този момент не работят.

„ Словалко “, главният снабдител на алуминий на континента, лимитира производството в Словакия от септември. Същото оповестяват и от холандския цинков цех „ Будел “. Румънският колос „ Химкомплекс “ лимитира производството на полиоли, октанол и изобутанол, нужни за производството на лепила, уплътнители и лакове. На пауза е полският АНВИЛ, норвежката „ Яра “ понижи потенциала до 35 %. В Германия той разпуска клоновете на СКВ.

„ Ако износът на природен газ от Русия спре, всички предприятия, произвеждащи фосфорни и калиеви торове, ще спрат. В същото време тази орис ще сполети металургични, автомобилни, хранителни и други промишлени предприятия, доста електроцентрали, употребяващи синьо гориво. Може да бъде понижена даже честотата на пътешестване на пътническите и товарните влакове “, допуска Леонид Хазанов.

Така енергийната рецесия в Европа ще навлезе в нова остра фаза през зимата. Русия от своя страна е лишена от евентуални доходи от доставки на газ за неопределен срок. Министерството на външните работи към този момент съобщи, че Москва е подготвена да проверява повредите в " Северен поток " взаимно с Брюксел. В петък, 30 септември, ще се организира незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във връзка със бойкот против газопроводи.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР