Тепърва ще се договори слот, на който да се разтоварват

...
Тепърва ще се договори слот, на който да се разтоварват
Коментари Харесай

Шефът на енергийната комисия: Втечненият газ от САЩ ще идва с кораби, цената още не е ясна

Тепърва ще се контракти слот, на който да се разтоварват танкерите с американски полутечен газ, съобщи шефът на енергийната комисия Радослав Рибарски, разяснявайки новината от министър председател Петков за соговорени колическа полутечен газ от Съединени американски щати на по-ниски ени. От думите му остана усещане, че България има " резервирано паркомясто " и в действителност остава да се направи сделка кое тъкмо е това място на Ревитуса.

Договорените количества газ от Съединени американски щати от страна на премиера Кирил Петков ще се докарват с кораби. След като имаме подписани контракти, ще станат ясни датите по кое време ще бъдат разтоварени корабите, уточни Рибарски. Но не можа да каже на каква цена ще идва този газ

В газохранилището в Чирен количествата газ са към 20%. Идеята в този интервал е да се нагнетява газ от количествата, които ще получим занапред, посочи Рибарски.

Въпросите, които ще се прегледат във краткотрайната комисия за газовите доставки, биха могли да бъдат прегледани и в Комисията по енергетика, като нямат терзания за нещо неправилно. Ако е нужно краткотрайната комисия за газовите доставки ще бъде засекретена или най-малко една част от нея, уточни депутатът от " Продължаваме промяната ".

Според Рибарски всички зависи от решенията на другите страни дали ще заплащат газа в рубли или не. Засега ние избираме да сме от правилната страна на договореностите. България не е влизала в раздор с други контракти и клаузи, добави ръководителят на енергийната комисия.

По отношение на ембаргото на съветски нефт, Рибарски съобщи, че позицията по тематиката ни е безапелационна и няма смяна в нашата позиция. Той изясни по какъв начин това, че имаме изход на Черно море, не можело да се смята за преимущество по отношение на Унгария и Словакия да вземем за пример, без да влиза в детайлности за какво откакто имаме подобен изход това не ни оказва помощ. Не можем в този интервал (до края на 2022 година) да сменяем ставките на петрол с други източници, уточни ръководителят на енергийната комисия в Народно събрание.

Рибарски не отговори съответно какъв тъкмо ще е механизмът на тази отстъпка в ената, за която приказва министър председателят, и дали ще важи единствено в случай че заредиш 50+ литра гориво едновременно, като единствено посочи, че към момента има изчистване в детайлностите, те щели да бъдат уредени в поднормативни актове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР