Тениската е сравнително ново попълнение към гардероба ни, а само

...
Тениската е сравнително ново попълнение към гардероба ни, а само
Коментари Харесай

Изобретяването на тениската

Тениската е относително ново попълнение към дрешника ни, а единствено от към половин век е задоволително да се покажем в обществото с нея. Въпреки че самата одежда съществува от началото на 20-ти век, тя се в смятала за долни дрехи и рядко, в случай че изобщо, се е носила обществено.

И по този начин, от кое място идва тениската? Смята се, че тя произлиза от един тип долни дрехи, направено от червен (или бял) фланел, който ние бихме нарекли гащеризон, а на британски е „ union suit “, който е бил носен от работническата класа през 19 век. Той е патентован през 1868 година в Ню Йорк и от своя страна произлиза от сходен тип долни дрехи, което е било известно измежду дамите от викторианската ера. Този гащеризон обаче оказва помощ единствено при студено време, само че не и когато е топло… в случай че не се среже на половина, както вършат доста служащи. Скоро новият вид долни дрехи стартира да се създава серийно по този начин, в две елементи.

 UnionSuit-20070714

Гащеризон в една част

 LongJohns-20050126

Гащеризон в две елементи

Въпреки че точната дата на изобретяването на тези по този начин наречените пуловери (pulover – pull over – дърпане нагоре; което се отнася до метода на събличане), кой го изобретява и по кое време служащите стартират да ги носят, не се знае, само че знаем, че те напълно не се считат за нещо, което може да се носи в ежедневния живот, без да се облече нещо над тях. Имало е даже закони още през 1890 година тук-там като Хавана, който регламентират, че е нелегално да се носят пуловери намерено на обществено място.

Съдбата на тази дреха. която по-късно ще се трансформира в тениската, стартира да се трансформира през 1904 година, когато компанията за долни дрехи Cooper стартира да я продава на самотни мъже като „ ергенска долна риза “ с надпис, който просто гласи: „ Без безвредни игли – без копчета – без карфици – без конец “. Рекламата играе на това, че „ горната риза “, както е известна тогава, се състоеше от едно цяло плат, без копчета, което значи, че ще бъде по-издръжлива от закопчаващия се еквивалент и ще изисква по-малко поддръжка.

Защо тези неща са значими за историята на тениската? Тъй като доста скоро след стартирането на тази реклама (около година), Военноморските сили на Съединени американски щати, които наемаха доста млади ергени с неуверени умения за шиене, публично одобряват бялата долна тениска без копчета като част в униформата.

Според Правилата за униформите на Военноморски сили на Съединени американски щати (1905 г.), цялостен лист с правила за външния тип на „ тюлените “, памучната дреха би трябвало да се носи под останалата моряшка униформа. Това не значи, че не е имало изключения – съгласно наредбата, моряците са имали право да носят лека памучна тениска с идентична шарка (тоест бяла) в топло време по преценка на командира си, а на моряците, работещи в машинното поделение, им е било разрешено сами да си създават спонтанни тениски, с цел да им е по-удобно, в случай че те по този начин пожелаят.

Моряк от морския флот на Съединени американски щати, 1944

Долната тениска попада на вниманието на американската войска няколко години по-късно, по време на Втората международна война, като скоро към този момент се носи от десетки хиляди бойци. Така, сходно на костюмите, тениската също произлиза от армията.

Малко след края на Първата международна война през 1920 година създателят Франсис Скот Фицджералд става първият прочут човек, употребявал думата „ тениска “ на хартия, когато я включи в романа си „ Тази страна на парадайса “ като едно от нещата, които основният воин взема с него в университета. И в действителност едно доста леко „ усъвършенстване “ на дизайна на ранните тениски се появява в университета – яката. Те бяха направени през 1932 година от Jockey International по поръчка на Университета в Южна Калифорния, който желае лека, абсорбираща дреха, която футболният му тим може да носи под екипите си, с цел да не им си трият корите в кожата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР