Тенисистката от Беларус Арина Сабаленка спечели първата си титла на

...
Тенисистката от Беларус Арина Сабаленка спечели първата си титла на
Коментари Харесай

Арина Сабаленка спечели първата си титла от Големия шлем

Тенисистката от Беларус Арина Сабаленка завоюва първата си купа на сингъл от " Големия шлем ", като победи Елена Рибакина в поврат на финала на Australia Open, оповестява " Тенискафе ".

24-годишната Сабаленка, която се състезава под безпристрастен байрак, победи с 4-6 6-3 6-4. Така в дебютния си " мейджър " край, тя съумя да вдигне трофея, а от понеделник публично ще бъде и №2 в международната класация.

С успеха си Сабаленка сбъдва детската си фантазия да стане шампионка от Големия шлем. Тя е 58-мата тенисистка, спечелила купа от шампионата от началото на Open ерата, като съперничката ѝ на финала - Елена Рибакина, се причисли към този лист едвам преди няколко месеца след победа на Уимбълдън.

Съществува обаче и различен много любопитен факт - тенисистките, родени след септември 1988, печелили купа от Големия шлем, към този момент са 16.

Рибакина стартира мача по допустимо най-хубавия за нея метод и проби за 2-1. Световната №25 пое надзор над бързите разигравания от главната линия, като остави усещане, че съперничката ѝ наподобява малко по-бавна в точките.

Въпреки че Сабаленка върна брейка и стигна до 4-4, тя не съумя да остане постоянна в подаванията си. Така Рибакина завоюва идващите два гейма и затвори първия сет - 6-4. За Арина това беше първи изгубен сет през 2023 година.

След почивката функциите обаче се размениха. Тенисистката от Беларус проби за 3-1 и затвърди, а до края на сета караше Рибакина да би трябвало много да се бори за подаванията си.

В деветия гейм Сабаленка сервираше за равнене на сетовете и се оправи - 6-3. Така за първи път от началото на седмицата - и при мъжете, и при дамите, се стигна до съдбоносен сет. В него Сабаленка проби първа в седмия гейм и затвърди за 5-3. При резултат 5-4 тя сервираше за купата и изпусна три шампионски точки, само че в последна сметка устоя на напрежението - 6-4.

След като получи трофея, победителката показа: " Поздравявам моята съперничка, тъй като тя е превъзходна тенисистка. Аз също се надявам да играем на още доста финали, нека все да са в Шлема. Вършиш страхотна работа. Искам да благодаря и на всички - от плетачите на ракети до феновете, за нереалния шампионат. На моя тим - знам какво ви предизвиках през последната година. Благодаря, че останахте до мен и в най-трудните моменти ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР