Тенденцията се наблюдава още от началото на 20 век: възрастта,

...
Тенденцията се наблюдава още от началото на 20 век: възрастта,
Коментари Харесай

Половото съзряване при децата започва все по-рано. Какви са причините?


Тенденцията се следи още от началото на 20 век: възрастта, в която стартира половото съзряване при децата, непрекъснато понижава. Изследвания сочат, че пубертетът стартира към този момент доста по-рано и продължава по-дълго. Защо?

Имат ли значение рестриктивните мерки поради пандемията от Ковид, като локдауните и отдалеченото образование?

Малко преди началото на пандемията ендокринолози по целия свят стартират да виждат нещо необичайно - при от ден на ден девойки настава рано - още на 7-8 годишна възраст или даже още по-рано.

Средната възраст за начало на пубертета при девойките е сред 8 и 13 години. Ако телата им стартират развиването си преди тази възраст, лекарите го възприемат за несвоевременен пубертет. Преди пандемията това положение се е следило единствено измежду 5 до 10 хиляди деца в целия свят.

Откакто стартира обаче случаите наподобява се усилват на всички места. В клиника по ендокринология в Италия броят на пациенти с хипотетичен несвоевременен пубертет за една година се е нараснал със 108%. Подобен е казусът и в редица други страни.

Менструацията също стартира по-рано

Лекарите от десетилетия знаят, че от началото на XX век пубертетът при момичетата настава все по-рано., да вземем за пример, в средата на XIX век е започвала на към 16-годишна възраст, до момента в който през 1980-те години тя е паднала до към 13 години.
Редакцията предлага
Все по-рано стартират да се образуват и тъканите на гърдите при девойките. Според проучване, направено в Дания през 2009 година, сред 1991 и 2006 година възрастта, на която стартира тази развой, е намаляла с една година. Според създателите на проучването това е явен знак, че пубертетът стартира по-рано и продължава по-дълго.

Какви са аргументите?

Преди пандемията откривателите се сплотяват към три съществени аргументи за този развой -, стрес и пестициди. Ръстът на тези случаи след началото на пандемията е свързан с множеството стрес, настояват лекари, а не се дължи на преболедуване от Ковид или на имунизациите.

Много изследвания потвърждават, че децата с наднормено тегло по-често влизат в несвоевременен пубертет. Изследване от Китай сочи, че близо 40% от момчетата и 30% от девойките с наднормено тегло са влезели по-рано в пубертета. Не всички деца, които прибързано влизат в пубертет, обаче са с наднормено тегло. Изследването демонстрира още, че има и други фактори - да вземем за пример несъразмерното потребление на електронни устройства, което има отрицателен резултат върху съня на децата, както и психологически фактори като напрежението, породен от локдаун режимите, или боледували от Ковид членове на фамилията. 

Друго проучване, оповестено от " BMC Pediatrics ”, пък демонстрира, че девойките, които не са живели с двамата си родители в невръстна възраст, е по-вероятно да влязат прибързано в пубертета. " Необичайно ранното проявление на пубертета нормално е обвързвано със стресиращи случки от живота ”, споделя Джейн Мендъл, професор по логика на психиката в Университета Корнел в Съединени американски щати. " Не се сещам за нищо по-стресиращо от пандемията, изключително в първите дни на локдаун режимите ”, прибавя той.

Отражение върху душeвността

В редица проучвания показват и връзка сред преждевременния пубертет и депресивни положения в децата - и момчета, и девойки. По-сериозните депресивни положения обаче е по-вероятно да бъдат пренесени и в живота като възрастен при момичетата, споделя професорката от Илинойския университет Карън Рудолф. Изследователката е безапелационна, че не всяко момиче, което минава през ранен пубертет, има и депресивни положения. " Със сигурност не е определящо ”, споделя тя.

При множеството млади девойки пубертетът настава на възраст сред 8 и 13 години

тук още веднъж играе основна роля. По-голям късмет да развият меланхолия по време на ранния пубертет имат деца, които живеят в стресова среда в фамилията или в обществения си кръг. По-вероятно е това да се случи и когато някой от родителите страда от меланхолия, или пък когато фамилията не знае по какъв начин да се оправи с депресивните положения.

Културният аспект на казуса

Повечето проучвания на психическото отражение на преждевременния пубертет са осъществявани главно с бели деца от западни индустриални страни. Проучванията от Съединени американски щати и Европа демонстрират, че девойките от малцинствени групи е по-вероятно да влязат по-рано в пубертета.

Недостатъчно изследвана е обаче връзката сред депресията и преждевременния пубертет при деца, които не са израснали в индустриални западни общества. " Разполагаме с някакви проучвания, само че не с толкоз, колкото би ми се желало. Например за това по какъв начин расата, етносът и обществената класа вземат участие в процеса на съзряване ”, споделя Джейн Мендъл.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР