Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на

...
Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на
Коментари Харесай

Проф. Кантаржиев: Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни

Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на позитивните случаи, а това ме тормози. Така е коментирал пред БНР разпространяването на COVID-19 у нас шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му огнищата в страната са се нараснали, а хората се заразяват поради неспазване на обикновени правила – като съблюдаване на отдалеченост и стерилизация. Според него не е належащо да се слагат контролно-пропусквателен пункт на входовете и изходите на градовете, както и да си стоят хората у дома.

„ Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни. На закрити публични места предлагам маски. Използване на дезинфектанти. Избягване на събирания на огромни групи на закрито. Маската защищава. Лъчът ми вяра беше хората да знаят какви ограничения да подхващат и по какъв начин да ги ползват. Ако беше по този начин, щяхме да унищожаваме вируса и напъните ни щяха да бъдат да не позволяваме импорт на вируса “, разяснява проф. Кантарджиев.
Отново скок на инфектираните с COVID-19 у нас: 117 нови случая, шестима умряли С 36 случая повече има тази неделя спрямо записаните  тази събота
Той изясни, че очакванията на СЗО са, че сме близо да ваксина, само че съгласно него не се знае доколко и какъв брой дълго препаратът ще защищава от зараза

Проф. Кантарджиев съобщи, че за се популяризира сполучливо вирусът – би трябвало да се селектират такива разновидности, които да го създадат елементарно заразяващ и да го създадат да не протича бурно, с цел да може да претърпява дълго време в организма на индивида.

„ Тази вирусна зараза е забавна с развиването на болестта. В човешкия организъм се образуват две огнища - в горните отдели на дихателната система и в белия дроб. Тези две линии се развиват настрана. Най-вирулентната и смъртоносната част е в белия дроб, само че вирусите там се популяризират мъчно измежду други хора. Хората се заразяват от вирусите в назофаринкса, само че те са по-малко вирулентни и там няма да устоят основани разновидности, които носят по-голяма смъртоносност. Това е обяснението за понижаване на силата на вируса, не е по този начин високо патологичен като първите месеци. Този факт е потвърден медицински “.
Извънредно състояние в Сунгурларе: Tрима чиновници на общината са с COVID-19 Те са имали контакт с редица жители
Проф. Кантарджиев акцентира значимостта на клетъчния имунитет.

„ Този вирус е от групата вируси, където антителата не приказват доста нито за положението на болния, нито доколко си бил в контакт с този вирус. Имаме ли хубави способи за доказване на клетъчен имунитет против вируса, доста по-добре ще знаем каква част от популацията е била в контакт с този вирус и каква част е предпазена от подобен или сходни вируси. Доказа се, че хората без клиника или с лека клиника, малко заразяват. Това е доста значим факт “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР