Температурата на Световния океан достигна ново рекордно ниво през 2019

...
Температурата на Световния океан достигна ново рекордно ниво през 2019
Коментари Харесай

Ново доказателство за голямата промяна на климата - температурата на Световния океан

Температурата на Световния океан доближи ново рекордно равнище през 2019 година, давайки ново доказателство за " неопровержимо и ускоряващо " загряване на планетата, написа The Guardian, представен от Агенция " Фокус ".
Световният океан е най-ясната мярка за изключителната обстановка с климата, защото поема повече от 90% от топлината, улавяна от парниковите газове, предавани при изгарянето на изкопаеми горива, унищожаването на горите и други човешки действия.
Новият разбор демонстрира, че последните пет години са първите пет най-топлите години, регистрирани в океана, а последните 10 години са и първите 10 години най-топли. Количеството топлота, което се прибавя към океаните, е еднакво на това, при което всеки човек на Земята непрекъснато употребява без спиране по 100 микровълнови печки.
Горещите океани водят до по-силни стихии и нарушават водния цикъл, което значи повече наводнения, суши и горски пожари, както и непреклонно повишаване на морското ниво. По-високите температури също вредят на живота в моретата, като броят на морските горещи талази се усилва внезапно.
" Океаните са в реалност това, което ви демонстрира какъв брой бързо се затопля Земята ", споделя проф. Джон Абрахам от университета " Сейнт Томас " в Минесота,  САЩ, и част от екипа, който стои зад новия разбор.
" Установихме, че 2019 година беше освен най-топлата година, тя сподели най-голямото едногодишно нарастване за цялото десетилетие, отрезвяващо увещание, че нагряването на планетата, породено от индивида, продължава да се форсира ", съобщи проф. Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания, САЩ и различен член на екипа.
Анализът, оповестен в списанието Advances In Atmospheric Sciences, употребява данни от всеки разполагаем източник. Повечето данни са от 3800 свободно плаващи шамандури, разпръснати из океаните, само че също и от торпедоподобни батитермографи, пуснати от кораби в предишното.
Резултатите демонстрират, че топлината нараства с възходяща скорост, защото парниковите газове се натрупват в атмосферата. Скоростта от 1987 до 2019 е четири и половина по-бърз от този от 1955 до 1986 година По-голямата част от океанските райони демонстрират нарастване на топлинната сила. Тази сила води до по-големи стихии и по-екстремно време, сподели проф. Абрахам: " Когато светът и океаните се нагреят, тя трансформира метода, по който вали дъждът и се изпарява. Има общо предписание, че по-сухите зони ще станат по-сухи, а по-влажните зони ще станат по-влажни, а преваляванията ще станат по-проливни. "
По-горещите океани също се уголемяват и стопяват леда, което води до повишение на морското ниво. Последните 10 години също демонстрират най-високото морско равнище, измерено от 1900 година. Учените чакат към един метър покачване на морското ниво до края на века, задоволително да повлияе на 150 милиона души по целия свят - по-точно на местата, където живеят т.е. в крайбрежни зони.
Новият разбор прави оценка топлината в горните 2 000 м от океана, защото точно там се събират множеството данни. Там е и мястото, където голямата част от топлината се натрупва и където живеят най-вече морски организми.
Методът за разбор е създаден от откриватели от Китайската академия на науките в Пекин и употребява статистически способи за интерполиране на топлинните равнища в дребното места, където няма данни, да вземем за пример под арктическата ледена шапка. Независим разбор на същите данни от американската Национална океанографска и атмосферна администрация демонстрира същата възходяща наклонност на стопляне.
Надеждната статистика за океанската топлота се простира доникъде на XX век. Но Абрахам е безапелационен: " И за времето преди този момент знаем, че океаните не са били по-горещи. “
" Данните, с които разполагаме, са неопровержими, само че към момента имаме вяра, тъй като хората към момента могат да подхващат дейности. Все още не сме подхванали обилни дейности ", счита професорът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР