Температурата на повърхността на океана в района на Флорида Кийс

...
Температурата на повърхността на океана в района на Флорида Кийс
Коментари Харесай

Водата в океана край Флорида достигна температурата на гореща вана

Температурата на повърхността на океана в региона на Флорида Кийс се повиши тази седмица до равнища, типични за гореща вана, оповестява Ройтерс.

Това се случва на фона на най-новите предизвестия на световния мониторинг за рисковото влияние на стоплянето на климата върху водите и обвързваните с тях екосистеми по света.

Буй за премерване на температурата на водата, ситуиран в националния парк Евърглейдс, регистрира 38,44 градуса по Целзий в късния следобяд в понеделник, оповестиха американските управляващи. Други водни термометри наоколо също са достигнали 38 градуса, надхвърляйки надалеч горната граница от 32 градуса по Целзий, записана през 90-те години.

Нормални температури на водата за региона по това време на годината би трябвало да бъдат сред 23 и 31 градуса по Целзий съгласно Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата на Съединени американски щати (NOAA), което разгласява доклада на Националния център за данни от буйове. Новите показания удостоверяват предходни предизвестия за стоплянето на водите в югоизточната част на Съединени американски щати и Флорида.
 iStock
Нарастващата периодичност и активност на тежките метеорологични феномени - както на сушата, по този начин и в океаните, е признак за световното стопляне, провокирано от индивида, което подхранва рисковите феномени, настояват специалисти, съгласно които сегашните горещини в Южна Флорида ще продължат през целия август.

По-рано този месец Световната метеорологичната организация на Организация на обединените нации (СМО) разгласи, че световните температури на морето са достигнали рекордни месечни стойности от май насам, което също се дължи частично на Ел Ниньо. 

Световната метеорологичната организация и американското Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата оповестяват, че температури като тези в Южна Флорида могат да бъдат смъртоносни за морските жители и заплашват океанските екосистеми. Това може да се отрази и на снабдяването на хората с храна и на поминъка на тези, които с прехранват от океана. Рибари от Флорида все по-често свидетелстват за огромни количества мъртва риба в мрежите.

NOAA предизвести при започване на този месец, че по-топлата вода към Флорида може да ускори тропическите стихии и ураганите, които натрупват повече сила в топлите води. Повишаващите се температури са също по този начин сериозна опасност за кораловите рифове, предизвестиха от организацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР