Температурата на хората намалява с 0,03 градуса по Целзий. Телесната

...
Температурата на хората намалява с 0,03 градуса по Целзий. Телесната
Коментари Харесай

Температурата на хората намалява с 0,03 градуса по Целзий

Температурата на хората понижава с 0,03 градуса по Целзий. Т елесната температура на хората понижава най-малко от XIX век насам, демонстрират редица проучвания. Само че учените не са наясно каква е повода за този феномен, предава Vesti.bg.

Общоприетата теза, че естествената човешка температура е до 37 градуса по Целзий, е била вярна през 1868 година, когато немският доктор Карл Райнхолд Август Вундерлих открива този стандарт след премерване на температурата на 25 000 души в Лайпциг.

В наше време обаче тя е намаляла, като наподобява, че наклонността продължава.

Изследователите допускат, че намаляването на телесната температура, с всяко последващо потомство, е резултат от измененията в околната среда през последните 200 години, които на собствен ред са довели до физиологични промени в човешкото тяло. Но какъв тъкмо е механизмът на този развой към момента не е ясно.

Учени от Станфордския университет са проучили резултатите от 677 423 измервания на температурата на пациенти в Съединени американски щати, направени в интервалите от 1862 година, до 1930 година, от 1971 година, до 1975 година и от 2007, до 2017 година

На базата на тези данни те са основали линеен модел, който интерполира смяната на човешката температурата във времето.

Така е открито, че телесната температура на мъжете, родени през първата половина на 90-те години на предишния век, е приблизително с 0,6 градуса по-ниска от тази на мъжете, родени при започване на XIX век.

Според модела всяко десетилетие телесната температура понижава с 0,03 градуса по Целзий.

Подобни данни дава и изследване измежду 35 000 пациенти във Англия през 2017 година

Глобалното стопляне и сънят: Каква е връзката?

Редица вероятни пояснения са посочени от учените. Сред тях са подобряването на технологиите за премерване на температурата, използването на антибиотици и антипиретици и увеличението на одобряваните калории.

Общественото здраве се е подобрило фрапантно през последните 200 години заради напредъка в здравното лекуване, по-високата хигиена и усъвършенствания стандарт на живот. Също по този начин жилищата през XIX век са имали нередовно отопление и изстудяване. Така че актуалните хора живеят в напълно разнообразни условия.

Всичко тези пояснения звучат разумно и биха били допустими, в случай че не беше друго изследване измежду коренното население на Боливия.

Студени ръце, топло сърце: Защо дамите усещат по-силно студеното време

Хората от племето Цимане, живеещи в боливийските джунгли, са известни като „ най-здравите в света ”.

Системното събиране на здравни данни за тях стартира през 2002 година Направени са 7 958 измервания на температурата на 5 481 възрастни и младежи цимане сред 2002 година и 2018 година

Резултатите демонстрират, че телесната им температура е намаляла с 0,5 градуса по Целзий през въпросния интервал. Учените от Университета на Калифорния не откриват доказателства, че промени в околната среда или намаление на заболеваемостта са аргументите за този феномен. Единственият важен фактор наподобява е датата на раждане.

Според откривателите са нужни още измервания, с цел да се разбере какво предизвиква намаляването на телесната температура.

Феноменално изобретение в Пловдив

 

Температурата на хората понижава с 0,03 градуса по Целзий

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР