Темпът на намаляване на броя на сперматозоидите при мъжете се

...
Темпът на намаляване на броя на сперматозоидите при мъжете се
Коментари Харесай

Светът пред репродуктивна криза: Мъжете с все по-малко сперматозоиди

Темпът на понижаване на броя на сперматозоидите при мъжете се форсира. Изследователи предизвестяват, че в случай че не се подхващат дейности за справяне с този проблем, хората могат да се изправят пред репродуктивна рецесия, оповестява английското издание „ Гардиън “.
Проучването e оповестено в списание Human Reproduction Update, а в него са взели присъединяване 153 мъже. Резултатите от него демонстрират, че междинната централизация на сперматозоиди е спаднала от почти 101,2 млн. на милилитър до 49,0 млн. сред 1973 и 2018 година  Това е спад от 51,6%, като за същия интервал общият брой на сперматозоидите е намалял с 62,3%.
Изследване на същия екип, докладвано през 2017 година, открива, че концентрацията на сперматозоидите е намаляла повече от два пъти през последните 40 години. Тогава обаче заради неналичието на данни за други елементи на света, констатациите са съсредоточени върху Европа, Северна Америка и Австралия. Последното изследване включва по-нови данни, събрани в 53 страни.
Намаляването на концентрацията на сперматозоиди се следи освен в района, проучен преди този момент, само че и в Централна и Южна Америка, Африка и Азия.
Изследователите откриват, че концентрацията на сперматозоиди понижава с 1,16% годишно. Въпреки това, когато са разгледали единствено данните, събрани от 2000 година насам, спадът е бил 2,64% годишно.
" Мисля, че това е още един сигнал, че нещо не е наред със земното кълбо и би трябвало да се задействаме. Това е рецесия, с която е по-добре да се оправим в този момент, преди да се стигне до сериозна точка, която може да не е обратима ", разяснява професор Хагай Левин, основен създател на проучването от Еврейския университет в Йерусалим.
Предишни изследвания демонстрират, че плодовитостта е застрашена, в случай че концентрацията на сперматозоидите спадне под към 40 млн. Макар че последната оценка е над този предел, Левин означи, че това е междинна стойност, което допуска, че процентът на мъжете под този предел ще се е нараснал.
" Подобен спад явно съставлява понижаване на способността на популацията да се възпроизвежда ", сподели той.
Проучването регистрира фактори като възраст и какъв брой време мъжете са били без еякулация и изключва мъже, за които е известно, че страдат от неплодородие.
Една от хипотезите зад трендовете е, че роля могат да играят химикали, нарушаващи ендокринната система, или други фактори на околната среда, които работят върху плода в утробата. Според специалисти фактори като тютюнопушене, пиянство, затлъстяване и погрешно хранене също могат да играят роля, а здравословният метод на живот може да помогне за увеличение на броя на сперматозоидите.
Според професор Ричард Шарп, специалист по мъжко репродуктивно здраве в Единбургския университет, новите данни демонстрират, че наклонността е международно събитие.
Спадът може да значи, че на двойките им е належащо повече време, с цел да заченат, а за доста от тях времето не е на тяхна страна, защото те отсрочват опитите за забременяване, до момента в който дамата не навърши 30 или 40 години, когато нейната плодовитост към този момент е понижена.
" Ключовият миг, който би трябвало да се означи, е, че това е отчайващо неприятна вест за плодовитостта на двойките ", разяснява Шарп.
" Тези проблеми не са проблем единствено за двойките, които се пробват да имат деца. Те са и голям проблем за обществото през идващите 50 и повече години, защото все по-малко младежи работят и поддържат възходящия брой възрастни хора ", споделя още той. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР