Темата за закупуването на ваксини срещу COVID-19 и в частност

...
Темата за закупуването на ваксини срещу COVID-19 и в частност
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: Ситуацията със свръхизлишъка на COVID ваксини е изключително сериозна

Темата за закупуването на ваксини против COVID-19 и в частност обстановката с договорите за ваксини бе наранена по време на полемиката на здравните министри на постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “, извършено на 9 декември 2022 година в Брюксел. Резултатите от присъединяване на България в съвещанието бяха утвърдени през днешния ден от Министерския съвет, оповестяват от държавната пресслужба.

Министрите приканиха Европейската комисия да отбрани ползите на страните членки от риска от свръхизлишък на ваксини във връзка със съществуващите съглашения за закупуване на ваксини. От всички страни членки беше отправено настоятелно искане за понижаване и отвод на доставки по подписаното съглашение с производителя Pfizer/BioNTech и адаптиране на количествата към потребностите на страните. В изявленията беше откроена потребността от отговорно разходване на обществен запас, отчитане на икономическия резултат и бюджетната тежест, както и неприемливостта на метод, при който се създават ваксини, предопределени за заличаване, осведомят от Министерски съвет.

В изявлението си министър Асен Меджидиев уточни, че обстановката със свръхизлишъка от ваксини против COVID-19 е извънредно сериозна. Министрите на опазването на здравето на 10 страни членки на Европейски Съюз, измежду които и България, са изпратили две писма до Европейската комисия с оферти за решения на разпознатите проблеми. Засегнатите въпроси са извънредно значими и с оглед потреблението на обществен запас, който би трябвало да бъде разходван отговорно и рационално. Правителствата следва отсега нататък да поръчват единствено действително нужни количества, при възнаграждение след осъществени доставки, без обмисляне на ваксини за последващи години, считат страните от Европейски Съюз.

В част „ Незаконодателни действия “ министрите на опазването на здравето одобриха „ Заключения на Съвета за имунизирането като едно от най-ефективните средства за попречване на болести и възстановяване на публичното здраве “ и „ Ревизирана рекомендация на Съвета за подсилване на предварителната защита посредством ранно откриване: нов метод на Европейски Съюз за скрининг на рака и за подмяна на Препоръка на Съвета № 2003/878/ЕС “.

В заключителната част на срещата делегациите бяха осведомени за развиването на предпочитаните европейски тематики в бранша на опазването на здравето - проверка на фармацевтичното законодателство на Европейски Съюз, договарянията за интернационално съглашение за предотвратяването, готовността и реакцията при пандемия, Глобалната здравна тактика на Европейски Съюз, положението на готовност на Съюза за справяне със здравни закани, използването на регламента за медицинските произведения. В рамките на срещата Швеция показа целите си като последващо Председателство на Съвета (1 януари - 30 юни 2023 г.): антимикробна устойчивост и световно здраве, оповестяват още от Министерски съвет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР