“Темата за устойчивото развитие е в сърцето на всяка една

...
“Темата за устойчивото развитие е в сърцето на всяка една
Коментари Харесай

Зам.-министърът на иновациите Мартин Гиков: Осигурихме добра ликвидност за подпомагане на инициативите, свързани с ESG

“Темата за устойчивото развиване е в сърцето на всяка една стопанска система, която желае да се развива по-бързо от останалите ”. С тези думи изпълнителният шеф на Дарик радио Христо Христов откри форума ESG – Investing in our future. Второто издание на събитието на Darik Business Review, част от поредицата Darik Business Radar, се организира през днешния ден в Planet Schwarz Tech Theater.

Голяма част от вложенията в startup света, като се изключи изкуствения разсъдък, се случват тъкмо в сегмента ESG, разяснява Христов. По думите му startup-ът постоянно е доста добър знак за по-развитите корпорации и за това накъде в действителност вървят нововъведенията.

“Много постоянно можем да се поучим от опита и от това къде отиват парите. Желаем на всички компании, които са по-големи и по-развити и те да търсят иновация в устойчивото развиване ”, добави още изпълнителният шеф на Дарик.



“Все повече при изборите, които вършим и като консуматори, и като бизнес, слагаме ESG акцент ”, сподели по време на събитието заместник-министърът на нововъведенията и растежа Мартин Гиков.

“Всяко едно решение, което води до нестабилност и е в несъгласие с това, което е добре за нашето общество, не може да остане неусетно. В тази връзка нашето министерство съумя да обезпечи много добра ликвидност за подкрепяне самодейностите и вложенията, свързани с ESG. За идващите 4-5 години са обезпечени близо 4 милиарда лева, които ще бъдат предоставени от институции като Българската банка за развиване (ББР) ”, сподели Гиков.

Зам.-министърът на нововъведенията уточни още, че всеки миг за публично разискване ще бъде показан Законът за поощряване на електрическата подвижност. По думите му до края на 2026 година по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в страната ни би трябвало да има над 30 000 електрическия автомобил и 10 000 зарядни точки. По време на публичното разискване ще бъдат предоставени ограниченията, които се плануват, с цел да се доближат тези индикатори, уточни още Гиков.

“Миналият месец България се причисли към директивата за така наречен “дължима грижа ”. Голяма част от тежестта, която по този начин или другояче идва освен от този вид регулация, а и от регулациите, свързани със Зелената договорка, ще бъдат, за жалост, насочени към дребните и междинни компании и затова нашите старания и нашите принадлежности адресират потребностите на по-слабите участници в българската стопанска система.

За да могат тези компании да осъществяват устойчиви и зелени вложения, защото изключително в по-първоначалния стадий на развиването на една компания, тези разноски нормално са много съществени и фирмите или отсрочват, или се въздържат. Нашата цел е ние да ускорим тези капиталови планове ”, съобщи заместник-министърът на нововъведенията и растежа.

“Тази година взехме решение не просто да продължим събитието, а да включим още повече тематики и забавни лектори от най-различни браншове на стопанската система и промишлеността, тъй като се оказва, че има още доста какво да се каже по тематиката с ESG. Това не са просто някакви регулации, които механично да се извършват, спуснати отнякъде. Целта им e бизнесът да откри стойност към устойчивото развиване и да стане по-силен. Дали самите регулации не надскочиха тази концепция, това е различен въпрос, който ще се дискутира на събитието ”, разяснява при откриването на форума журналистът от Darik Business Review и водещ на събитието Иван Нончев.

Зеленият конгрес на Darik Business Review под надпис ESG - Investing in our future се организира за втора поредна година, събирайки на дискусионната маса представители на бизнеса, властта и одитиращите организации.Къде се намира България по своя път към построяването на устойчива стопанска система и какви са целите и провокациите пред българския бизнес; накъде се насочват зелените инвестиции; подготвени ли са фирмите за отчитане на излъчванията от обсег 3 - са част от тематиките на форума.

Подробна информация за тематиките и полемиките в ESG - Investing in our future, четете на уеб страницата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР