Темата за сигурността ще доминира във втория ден от посещението

...
Темата за сигурността ще доминира във втория ден от посещението
Коментари Харесай

Д. Гайтанджиева: България е важна за Саудитска Арабия, заради износа на оръжие за войната в Сирия

Темата за сигурността ще господства във втория ден от визитата на българската държавна делегация в Саудитска Арабия. Премиерът  Бойко Борисов  и престолонаследникът принц  Мохамед бин Салман  ще се срещнат със саудитските служби за сигурност.

България е значима за Саудитска Арабия, изключително през последните три години, когато страната ни стартира да изпраща тежко и леко оръжие за войната в Сирия, сподели в „ Преди всички “ журналистът Диляна Гайтанджиева и добави:

В следствие, което върших в продължение на няколко месеца в Сирия, съумях да фотографирам и да удостоверявам българската диря във въоръжаването на джихадистите в Сирия. За страдание това оръжие беше с генезис Балканите и огромна част от доставките бяха от България – по два пътя, като единият от тях беше през Саудитска Арабия. България публично е изнасяла в продължение на три години оръжие за Саудитска Арабия. Искам да подчертая, че това е оръжие, което не е по стандартите на саудитската войска, защото стандартите на саудитската войска включват оръжие, което е НАТО- овско и американско. Българското оръжие – това са руски вид оръжие, които не са съвместими със стандартите на НАТО, с американските стандарти и тези на Саудитска Арабия, затова това оръжие не е за Саудитска Арабия. Оказа се от това, което видях в Сирия, че това оръжие стига да ръцете на „ Ислямска страна “ и е от крилото на Ар Кайда в Сирия.

Интересът е съпоставим финансово, разяснява още Гайтанджиева:

За 2016-а година България е изнесла оръжие за над 1 милиарда $, като огромна част от него е за Близкия Изток. Българското оръжие стига там в ръцете на ислямисти. Интересът на българската страна е първо чисто финансов, второ – ние не сме неутрални в този спор, ние сме на страната на - в тази ситуация приказвам съответно за оръжията, които аз проверявах – Съединени американски щати и Саудитска Арабия, които следват своите геополитически и стратегически ползи. Аз не зная за какво България, която няма никакъв интерес да поддържа ислямистите с въоръжаването им, не преследва своя личен интерес.

По отношение на визитата на Борисов в Саудитска Арабия, Гайтанджиева сподели, като акцентира, че не може да разяснява сигурно, защото не е на мястото, само че фактът, че новините, които излизат от тази среща са какви танци със саби са се случили, значи, че същинската причина за тази среща не е обществено оповестена.  

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР