Темата за киберсигурността ще е водеща за българското председателство. Не

...
Темата за киберсигурността ще е водеща за българското председателство. Не
Коментари Харесай

Мария Габриел: Темата за киберсигурността ще е водеща за председателството

Темата за киберсигурността ще е водеща за българското председателство. Не става въпрос единствено за персоналните данни, а и за сериозната инфраструктура , за опазването на здравето – видяхме какво направи един вирус като WannaСry.

Това заяви българският еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел пред Българска национална телевизия.

Тя изясни, че са нужни доста вложения, както и по-дълги лицензи – за 25 години.

“С помощта на суперкомпютрите доста по-бързо ще бъдат разработвани медикаменти, климатичните промени да се плануват оптимално бързо, ще бъдат спасявани човешки животи ”, сподели Габриел.

Investor.bg напомня, че в деня на откриването на българското председателство на Европейския съюз (ЕС) Европейската комисия (ЕК) разгласи, че ще влага 1 милиарда евро взаимно с страните членки за построяването на европейска инфраструктура от суперкомпютри от международна класа. Това ще е конструкция от високопроизводителни изчислителни технологии, която ще обхване всички искащи страни членки.

Идеята е Европа да стане по-конкурентноспособна и самостоятелна, а европейските данни – предпазени.

Мария Габриел уточни, че измежду набелязаните цели са и повишение на равнището на киберсигурност, ефикасна битка с подправените вести и развиване на цифровата стопанска система и високотехнологичните производства с висока добавена стойност.

“Аз съм основател на това историческо решение, само че работата е екипна и благодаря на всички, които способстват за това ”, акцентира еврокомисарят.

Според нея използването му ще донесе съответна изгода в развиването на науката и промишлеността, само че и за елементарните хора.

“Неслучайно желая те да са в центъра на всяка една от политиките в областта на новите технологии. Суперкомпютърът значи доста по-бързо да бъдат разработвани медикаменти, медицината, ранното диагностициране и лекуването да бъдат доста по-персонално насочени ", изясни Мария Габриел. " Означава доста по-бързо да познаваме климатичните проблеми, да успеем да предвиждаме оптимално бързо земетресения, трусове, тъй че да бъдат евакуирани на хората в точния момент и да бъдат избавени човешки животи. Означава избрани индустриални цикли да бъдат редуцирани – в региона на автомолибостроенето от 60 месеца можем да слезем на 24. Означава по-висока сигурност – в региона на киберсигурността доста повече технологии за криптиранео, опазване на персонални данни, доста ранното определяне на съмнително държание онлайн, което да разреши да бъдат избегнати широкомащабни офанзиви ", добави тя.

По думите ѝ характерното в този план е огромната изгода за дребните и междинни предприятия.

“Бихме желали те да имат достъп до данните, тъй че да им позволим да иновират, да намират доста по-бързо решения за провокациите, пред които сме изправени като общество и като жители ”, добави еврокомисарят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР