Темата за актуализацията на бюджета най-накрая влезе в дневния ред

...
Темата за актуализацията на бюджета най-накрая влезе в дневния ред
Коментари Харесай

Парламентът най-накрая започна разискване по актуализацията на бюджета

Темата за актуализацията на бюджета най-сетне влезе в дневния ред на Народното събрание, който през днешния ден стартира диспути.

В последните няколко дни служебният финансов министър Асен Василев няколко пъти прикани депутатите да се заемат с тази задача, като посочи, че в противоположен случай няма да има пари за пенсии и за поддръжка на бизнеса, потърпевш от ограничения против Коронавирус.

Днес той изнесе нови данни, съгласно които " приходната част в бюджета се движи извънредно добре ". Това, съгласно него, се дължало частично на по-добрата икономическа обстановка в страната и частично на по-добрата събираемост.

По думите му, приходите в бюджета за първото шестмесечие са в размер на 24,8 милиарда, което е с 3,3 милиарда повече в съпоставяне със същия интервал за миналата година,

" Приходите, които са данъчни и неданъчни, събирани от Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ", са с 3,6 милиарда повече. Имаме по-малко доходи от приходи от средства от Европейския съюз - с 300 млн. по-малко, което образува и 3,3 милиарда повече доходи. Разходите по консолидираната фискална стратегия са 24 милиарда, което е 46,9% от годишните доклади, което образува за първото шестмесечие не недостиг, а остатък в размер на 118,2 млн. ", посочи още финансовият министър.

Проектът за актуализация на бюджета планува по-нисък от авансово заложения недостиг поради 2 милиарда лева повече доходи, само че и повече разноски за пенсии. В разноските са планувани и 2 месеца с тежки противоепидемични ограничения при възможна нова вълна на болестта. Представянето му от служебния финансов министър Асен Василев бе на 22 юли .  Текстът бе утвърден без промени от служебния кабинет няколко дни по-късно.

Отключването на заплащанията по новата финансова рамка може да стане единствено след утвърждение от Народното събрание, а партиите започнаха да показват мощни другия по отношение на препоръчаните крайни планове.

Към момента обаче Народното събрание даже няма назначена Комисия за бюджет и финанси, в която да се гледат детайлите, преди актуализацията да влезе за гласоподаване в пленарна зала. Сформирането ѝ  се чака да стане другата седмица.

От партията, която завоюва най-голяма електорална поддръжка – Има подобен народ  - оповестиха, че имат предпочитание да преразгледат 400-те млн. лева, заделени по мярката 60/40 за поддръжка на опазване на заетостта. Депутатът от Има Такъв Народ Пламен Данаилов, който беше препоръчан за финансов министър от Слави Трифонов в несбъднатия проектокабинет на Пламен Николов, уточни, че средствата за болнични са прекомерно малко.

„ Не единствено за болните, само че и за контактните лица, които би трябвало да бъдат карантинирани 2 седмици, няма планувани средства в бюджета на Национален осигурителен институт “, разгласи Данаилов.

Той изясни, че Има Такъв Народ имат своя актуализация на бюджета, която е трябвало да бъде импортирана в Народното събрание след неслучилото се утвърждение на техния кабинет.

От втората партия ГЕРБ оповестиха, че няма да разясняват актуализацията преди да е назначена отраслова комисия.

От Българска социалистическа партия също оповестиха, че имат съществени разлики по отношение на оферти от служебния кабинет вид.  

От Демократична България разясниха, че фокусирането върху ниските приходи и ниските пенсии от страна на служебния кабинет е вярна политика, защото въпросните хора с ниски приходи би трябвало да бъдат предпазени.

От ИБГНИ оповестиха, че ще предложат минималната пенсия да се усили до 369 лева, а не на 340 лева, както е в плана на Асен Василев. Тази партия също по този начин настоя за въвеждането на мярка 75/0 за самоосигуряващите се лица.  

„ Мениджър Нюз “ стартира неприсъствен спор по тематиката, в който, в няколко следващи дни ще търси и разгласява експертни отзиви от експерти с опит в обществените финанси.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР