Темата коментират Боян Томов – организатор на конференцията Образование от

...
Темата коментират Боян Томов – организатор на конференцията Образование от
Коментари Харесай

"Образование от А до #": Бъдещето на дигиталното обучение

Темата разясняват Боян Томов – уредник на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " и специалистът Станислав Христов.
Новата образователна година ще стартира присъствено в клас, стана ясно по време на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", която се организира в петък. В полемиката се включиха шефове, ректори, представители на европейските и българските институции, както и на бизнеса, а NOVA беше съорганизатор на събитието.
„ Много неща са вероятни, стига да желаеме и да сме поредни. Чухме разнообразни хрумвания и начинания. И еврокомисар Мария Габриел, и МОН показаха разнообразни начинания. Имаме и доста мощен неправителствен бранш в областта на образованието, както и качествени преподаватели. Големият проблем е равният достъп на деца и учители до технологии. Въпросът е не се ли забавихме с това повече деца и учители да могат да държат в ръцете си разнообразни устройства”, изясни Боян Томов, уредник на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ".

Според него на дневен ред не би трябвало да се слагат другите типове новаторско учебно заведение, а това дали учителите и учениците разполагат с техника. Томов изясни, че има читалища, в които липсват компютърни зали. Той напомни, че МОН е отпуснал средства за Wi–Fi зони в учебните заведения и изрази мнение, че по този метод могат да се изградят и места за работа с компютри. Томов е безапелационен, че в случай че неправителственият бранш направи разбор на проблемите в образованието, ще се откроят разнообразни проблеми.

„ Смятам, че имаме задоволително опит, само че той стартира да се натрупа няколко години по-рано. Ние работим за това учебното заведение да бъде в облака от няколко години насам. Това решение не е в резултат на пандемичната обстановка, ще го има и отсега нататък. Просто е – всеки преподавател и възпитаник да имат акаунт в мрежата на учебното заведение. Този профил ще пази цялостна информация за всеки един възпитаник. Така ще може да бъде проследено цялостното му развиване, като в същото време той ще има достъп до образователния материал”, изясни специалистът Станислав Христов от Центъра за креативно образование - единственият формален сътрудник на Гугъл за образованието в България.

„ Има няколко механизма, които могат да се употребяват, с цел да се обезпечат устройства на учители и възпитаници. За момента моделът 1:1, в който всеки преподавател и възпитаник имат устройство, изпревари пандемичната конюнктура. Той може да бъде юридически и в класната стая и значи съчетание на синхронно и асинхронно преподаване. Означава, че учениците не биват оценени на база съответни познания в съответен миг, а основават умения и развиват разнообразни компетентности. Най-важното е, че основават артикул, въз основата на който биват оценени и който може да бъде използван”, изясни Христов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР