Телевизорите от висок клас са сред най-доходоносните за компанията. Още

...
Телевизорите от висок клас са сред най-доходоносните за компанията. Още
Коментари Харесай

LG Electronics се оттърсва от сянката на Samsung

Телевизорите от висок клас са измежду най-доходоносните за компанията.

Още по тематиката
Стратегията за разгръщане на шведската компания към този момент не дава резултат

Ускорената цифровизация в границите на Европа и директното ѝ приложение във финансовия бранш постанова нуждата от основаване на напълно нови бизнес модели

Изпълнителният шеф на " Ъпнетикс " Радослав Гайдарски пред " Капитал "

Китайският колос Huawei преследва лидерската позиция на пазара на смарт телефони, само че първо би трябвало да покори Съединени американски щати

Daimler стартира построяването на цех за литиево-йонни пакети

Оперативната облага на LG се приближава до близо 8-годишен връх, макар че бизнесът на компанията с мобилни телефони продължава да е на загуба. Отличният финансов резултат се дължи най-вече на растежа на продажбите в сегмента с битова техника и тв приемниците, съoбщава Financial Times.

Близо три години изминаха от унизителния случай с LG, когато основният изпълнителен шеф на компанията Джо Сеонг-джин, който тогава заемаше поста президент на подразделението LG Electronics Home Appliance and Air Solution (H&A), беше упрекнат в саботиране на артикули на Samsung. Въпреки че Сеонг-джин беше оправдан по обвиняванията, случаят е живо проявяване на свирепата конкуренция сред двете южнокорейски компании, основани в Сеул.

H&A и тв приемниците са източниците на напредък

В момента обаче LG се развива устойчиво. H&A, едно от 4-те съществени подразделения на компанията, което се занимава с производството на битова и климатична техника, работи с едни от най-големите маржове на облага в целия сегмент - 11.2%, близо двойно повече от тези на съперници като Electrolux и Whirlpool. Благодарение на емблематични артикули като пералните машини LG, оборудвани с TwinWash технология, и хладилниците с френска врата, продажбите на компанията в бранша също порастват.

Подразделението, произвеждащо тв приемници, също се показва добре. Благодарение на OLED технологията, LG към този момент надмина по-продажби Samsung и Sony при високия клас тв приемници (над 2500 долара), където високото търсене на продуктите на компанията й отреди водещото място.

LG се показва добре и на финансовия пазар, където търсенето на акции на компанията е огромно. Благодарение на интернационалните вложения, пазарната й капитализация е повишена с над 933.4 милиарда вона (862 млн. долара) от началото на годината. Вследствие от това цената на акциите на компанията нарастна с съвсем 50%, което усили пазарната и капитализация до 14 трлн. вона (12.24 милиарда долара).

На фокус е високата рентабилност

Анализаторите отдават финансовите триумфи на компанията на новаторската бизнес тактика на Джо Сеонг-джин, която се концентрира най-вече върху установяването на огромни маржове на облага и нововъведенията най-вече при печелившите сегменти. Показателен образец са тв приемниците от висок клас на LG, които съставляват едвам 4% от всички продадени тв приемници от компанията, само че облага от тях съставлява близо 30% от тази на цялото поделение.

Мобилното поделение обаче остава най-голямото предизвикателство пред компанията. Въпреки че през миналата година LG се подреди след Samsung и Apple, допринасяйки с 20% към общите продажби на мобилни телефони на американския пазар, представянето на компанията към момента е едва.

Какмо ще се прави с мобилния бизнес

За 2016 година LG Mobile Communications (MC) регистрира загуба от 1.26 трлн. вона (1.1 милиарда долара). Според анализаторите правенето на нова бизнес тактика е неотложно. Някои от тях оферират LG да изостави мобилния си бизнес и да се концентрира върху по-печеливши сегменти. При всяко състояние обаче връщане на MC към облагата ще бъде мъчно, само че неотложно, в случай че компанията желае да се развива още по-бързо, тъй като подразделението въпреки всичко способства за близо една пета от общите доходи.

CEO на компанията не възнамерява да изоставя мобилния бизнес макар скептицизма на анализаторите. Джо Сеонг-джин чака LG да конкурира Samsung и в този сегмент. От компанията плануват също съществени вложения във внедряването на достиженията на интернет на нещата във всички подразделения и разразботването на технологии за електрически коли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР