Телевизионното меню е безмилостно. Поканения Стефан Янев – неясно защо

...
Телевизионното меню е безмилостно. Поканения Стефан Янев – неясно защо
Коментари Харесай

Кофти понеделник от екрана: Пране на мръсни гащи, приспиване на кон в галоп и US-смешки

Телевизионното меню е безмилостно. Поканения Стефан Янев – неразбираемо за какво той! – мърмори нещо по носа си. Скучен до степен да приспи акула в акция. Или кон в галоп. Нямали стратегия на уеб страницата на маломерната му партия. Защото били млада групировка. Но другояче се наредил на опашката за изборите и чака да влезе в Народното събрание. И съчетанието става ужасно: досада с безсрамие. Обаче имал цели – факсимиле до факсимиле. Но забележете: Той щял да сътвори група, която да дава оценки на работата на депутатите и да наблюдават за чистия морал. Ако нямате чехъл на разположение да замерите тв приемника, сменете канала с отдалеченото. И си наплискайте лицето със студена вода. Помага.

Тошко Йоданов от Има Такъв Народ пробва да аргументира концепцията на Слави Трифонов за референдум – да станем ли полупрезидентска република. Имаше потребност от обяснение, тъй като предлагането на водача му не срещна топъл банкет и се у смях, а не овации. Нормално за сходна самодейност. Йорданов ни засипа с образци от Съединени американски щати и Франция. Там президентът това, там президентът това. И двете страни били с потвърдена народна власт. И тук трябвало да се получи нещо такова, разбирате ли? Е, и ние сме чували какви са Франция и Съединени американски щати, доста българи към този момент са били или още са там и май там ще останат. По известни аргументи.

 

От една страна, Народното събрание при полупрезидентска република има право да гласоподава избор на съмнение към държавното управление, формирано от президента. От друга страна, президентът има право да разпусне Народното събрание и да свика предварителни избори (новоизбран парламент не може да бъде разхлабен в конституционно избран срок). Ако партията на президента (той е номиниран и излъчен от нея) завоюва болшинство в новия парламент, тогава изпълнителната власт ще остане, когато президентът дефинира политиката на държавното управление, със относително слаба фигура на министър-председателя. Ако съперниците на президента завоюват, тогава по предписание последният ще бъде заставен да одобри оставката на държавното управление и в действителност да трансферира пълномощията за сформиране на ново държавно управление на водача на партията, спечелила болшинството от гласове на изборите. В последния случай президентът не може да повлияе доста на държавната политика и министър-председателят става съществена политическа фигура. Ако след това бъде определен президент, който е съперник на парламентарното болшинство, той ще сформира ново държавно управление, а в случай че то не получи утвърждение в Народното събрание, то може да бъде необуздано. Има и още разновидности. Споменавам тези, с цел да стане ясно, че Слави и Тошко не са Колумб…

 

Само дето Йорданов не помни, а и не беше запитан, за съветския модел, където държавното ръководство също е определяно като полупрезидентска република. Владимир Путен към този момент 22-а година господства като едноличен стопанин, деспот, сатрап. Води най-богатата на естествени запаси страна в света към икономическа крах, води мръсна война против Украйна и заплашва човечеството с нуклеарна злополука. Трифонов и Йорданов би трябвало да са си дала сметка, че заради неслучайни особености на части от българското общество да си затваря очите за закононарушенията на Путин, можем да си докараме тъкмо този модел. Политико-олигархо-мафиотски. Борисовото ръководство бе плод навръх тази матрица. Много дълъг и стръмен път би трябвало да изминем, с цел да почнем да се мерим по Съединени американски щати и Франция. Засега по-вероятно е да излюпим нещо като руския полупрезидентски анахронизъм. Което би било злополука.

По-честно е Слави и Тошко да признаят, че пробват ексцентричен популизъм, с цел да се докопат до заветната граница за влизане в Народното събрание. Разбираема цел. Изпаднат ли – изпадат от всичко, обвързвано с политиката и властта. Силен претекст.

 

Но това не е всичко. Иво Сиромахов, който замести Трифонов във вечерното шоу на тв 7/8 и е създател на десетина книги написал във Facebook: " Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система ". Модещата по Нова тв  Мира Иванова попита Тошко Йорданов за коментар. И се чухме:  " Иво Сиромахов, това си е негово право да се прави на зевзек. Той нито е член на партия Има Такъв Народ, нито взе участие в решенията. Иво Сиромахов си е от нашите и по тази причина го цитирате. Право си е на Иво Сиромахов да се прави на занимателен. Оттам нататък Иво Сиромахов не схваща нищо ". Наистина ли?

 

За похлупак понеделникът ни сервира вест с усет на таратор с горчива краставица. Данъчните оповестили, че някогашният финансов министър Владислав Горанов е чист като момина сълза. Няма отговорности и всичко с парите, които харчи е наред.

Вече година и нещо Национална агенция за приходите продължава и инспекцията на някогашния вътрешен министър Младен Маринов. Същият е прочут с топлите си връзки с висаджията Мето Илиенски, които клюки той по този начин и не опроверга с причини.

 

" Изпиране на мръсни гащи “, споделят някои. Представяте ли си какъв ще е резултатът от референдум с въпрос дали тези двамата са крали или са неподкупни, морални и некорумпирани?

 

Тежка новинарска заран с токсични детайли, ще се съгласите. И въпреки всичко дано да ви е противоречива работата и сполучлива седмицата.

 

Но… Има " Но " въпреки всичко. Щастливи са тези, които ще видят и чуят Иво Папазов-Ибряма на „ Аполония “ в Созопол. Луда гениална музика, след това наздравици до сутринта за 70-годишнината на страхотния музикант. Тази вест се промъкна по Българска национална телевизия. Очевидно не е почтена за останалите…

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР