Телекомуникационната компания от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunication Group Company

...
Телекомуникационната компания от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunication Group Company
Коментари Харесай

Yettel ще има нов арабски собственик след сделка за 2.15 милиарда евро

Телекомуникационната компания от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunication Group Company (e&) ще е новият притежател на 50% плюс 1 акция от телекомите под марката Yettel в България, Унгария и Сърбия и O2 в Словакия. Това ще се случи в границите на партньорство сред e& и PPF Group, които досега направляваха фирмите.

Цифром и словом : Двете страни са се споразумели e& да заплати за акциите 2,15 милиарда евро. В взаимозависимост от представянето през идващите години, в допълнение може да бъдат платени до 350 млн. евро.

Детайли : Телекомите, които са обект на договорката, са част от компанията PPF Telecom. В формалното известие се акцентира, че актуалният изпълнителен шеф Балеш Шарма ще бъде непокътнат и ще се подсигурява спокойното продължение на активността.

Компаниите акцентират, че договорката " слага основите на партньорство сред PPF и e&, което цели да построи огромен телекомуникационен бизнес в Централна и Източна Европа " посредством синергии във веригата на доставки и споразуменията за роуминг.

От друга страна : Чешките активи на PPF Telecom - операторът O2 и доставчикът на инфраструктура CETIN ще бъдат отделени и няма да бъдат част от договорката. По думите на изпълнителния шеф на PPF Иржи Шмейц, аргументи за това са характерните позиции на фирмите на родния им пазар, както и проектите на холдинга за синергия сред другите му бизнеси в Чехия.

Кой купува : Emirates Telecommunications Group (e&) е основана през 1976 година През 1982 година тя пуска в употреба първата мобилна мрежа в Близкия Изток.

През 1983 година държавното управление на ОАЕ придобива 60-процентов дял в компанията, а останалите 40% са пуснати на борсата.

В момента нейните 164 млн. клиенти са най-вече в Близкия Изток, Азия и Африка: Афганистан, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Мароко, Буркина Фасо, Нигер, Мавритания и други

Emirates Telecommunications Group имат 14,61% от Vodafone Group.

Контекст : За българския телеком това ще е поредна смяна на собствеността. Първоначално учреден от гръцката OTE като втори български GSM оператор през 2001 година, той стана част от норвежката Telenor през 2013 година През 2018 година компанията беше продадена на PPF дружно с телекомите на Telenor в Унгария, Сърбия и Черна гора.

Последният беше продаден още през 2021 година на унгарската 4iG.

През 2022 година останалите бяха преименувани на Yettel - макар че PPF има на " домашните " си пазари в Чехия и Словакия телекоми под марката O2. Както стана ясно, тъкмо те не са част от евентуалната договорка с Etisalat и явно не престават да са значими за чешката група.

В Унгария 25% от Yettel бяха благосъстоятелност на локалната 4iG, само че при започване на 2023 година този дял отиде в държавната Corvinus International Investment. Това е част от развой, в който следени от държавното управление в Будапеща или близки до него компании получават дялове в телеком бранша. Така 4iG, която по информация на EuroActiv, осъществя голям брой държавни IT планове, и Corvinus, получиха и бизнеса на Vodafone в Унгария.

В Сърбия Telenor/Yettel стана основно настоящо лице в политически скандал. Компанията United Group, която у нас има Vivacom, Netinfo и Nova Broadcasting Group, обществено упрекна ръководещите в Белград, че се пробват да изхвърлят от пазара нейния ефирен и интернет снабдител SBB посредством съглашение за достъп до мрежата и закупуване на наличие сред държавната Telekom Srbija и Telenor Serbia.

Причината - United имат малкия екран N1, която е сериозна към властта. Тогава PPF оповестиха обвиняванията за опит за разпалването на комерсиална война.

В България Yettel понастоящем е втори по клиенти (32,1% от общия брой) и първи по дял от приходите (38%) от мобилни услуги. Компанията употребява своята 5G мрежа, с цел да дава и закрепен интернет и, от пролетта на тази година, телевизия.

Какво следва : Сделката би трябвало да бъде финализирана до края на първата четвърт на 2024 година и би трябвало да бъде утвърдена от регулаторите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР