Телефонът ще може да служи за електронна идентификация до 6

...
Телефонът ще може да служи за електронна идентификация до 6
Коментари Харесай

Телефонът ще е електронен подпис до няколко месеца |

Телефонът ще може да служи за електронна идентификация до 6 месеца. Това е в проектите на новия министър на електронното ръководство Божидар Божанов, които той показа пред публицисти. Сред другите му проекти са да няма повече стикери по колата, сини талони, а по-нататък и без хартиени трудови книжки. Няма да се върви и за печати от едно гише до друго " на другия завършек на града ". Ще отпаднат и хартиените удостоверения - за фамилно състояние, липса на отговорности и други Администрацията ще си изисква документи по длъжностен път.

" Електронната идентификация сега е “забила ” в съда в Люксембург, който пояснява директивата за публичните поръчки. Знам, че няма нищо общо с електронната  идентификация, само че на процедура след серия от премеждия сме стигнали до там ", изясни Божанков. Той сподели, че първото, което ще се направи е " пилотна система за електронна идентификация посредством мобилни телефони по този начин, че да не разчитаме за начало на персоналните карти. Те остават приоритет, тъй като е значимо всеки жител да има я джоба си средство, с което да разчита на електронна услуга. Мобилните телефони ще са комфортна опция на това и нещо, което ще можем да създадем бързо без да има потребност да координираме публични поръчки, Министерство на вътрешните работи и други ", сподели Божанов. Идеята е криптографската информация, нужна за електронен автограф да е в телефона. Например, в случай че желаеме да влезем в здравното си досие - там ще пиеше идентифицирайте се и ще го вършим посредством приложението с ПИН код, даде образец той.

Приоритетно ще опитаме да раздвижим процедурата, по който да създадем новите персонални карти, сподели още Божанов. Картите би трябвало да бъдат с чип по този начин или другояче, защото това е европейски правилник и България даже закъснява. 

Божанов към този момент е приказвал с министър Бойко Рашков, което е поел ангажимент Министерството на вътрешните работи да спомага за административните облекчения. 

Министерството на електронното ръководство би трябвало да бъде основано до 3 месеца, сподели Божанов на въпрос на OFFNews. Той изясни, че част от работата му ще " информационна " с цел да може служителите и останалите министерства да работят по бъдещите закони за електронното държавно управление. 

Новото министерство ще стъпва на в този момент настоящата организация и на един отдел от Министерството на превоза и информацията. Три месеца ще трябват за министерството, само че работата по всички цели стартира от през вчерашния ден, държавната организация съществува и ще работим, безапелационен бе Божанов. Най-вероятната постройка, където министерството ще бъде направено, е Държавната организация по електронно ръководство, само че има и други разновидности, които се разискват.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР