Телата на стотици мъртви коне лежат разпръснати в пустинната степ

...
Телата на стотици мъртви коне лежат разпръснати в пустинната степ
Коментари Харесай

Невиждана суша: Стотици коне умират от глад и жажда в степите на Казахстан

Телата на стотици мъртви коне лежат разпръснати в пустинната степ на полуостров Мангистау в Казахстан. Причината за тази шокираща панорама е жестоката суша, която остави животните без храна и вода, а температурите не престават да се повишават, поставяйки нови върхове за района, оповестява „ Ройтерс “.

В провинция Мангистау са докладвани повече от 1000 смъртни случая на коне, говеда и овце заради неналичието на вода и трева за паша. Ситуацията е толкоз сериозна, че държавното управление в Нурсултан забрани износа на фуражи и помоли прилежащите страни за спомагателни количества вода, само че и другите страни в района не са пожалени от сушата.

Заради невероятният скок на цените на фуражите, управляващите взеха решение да изпратят на фермерите в района ечемик, с който да нахранят животните си, само че той е извънредно непълен и доста животновъди го сместват накъсано картони и хартия в опит да нахранят животните си.

Местен фермер отбелязва, че през последните три години пашата е била доста бедна, само че въпреки всичко е имало задоволително трева, с цел да могат животните да преживеят, това лятно обаче обстановката е извънредно неприятна.

Според учени сушата е породена освен от повишението на температурите, само че и от фактът, че Каспийско море, което обгръща Мангистау, става все по-плитко. Екологът Оринбасар Тогжанов отбелязва пред „ Ройтерс “, че „ морето не е достигнало остарялото си оптимално равнище през последните 100 години”.

Конете са на огромна респект в Казахстан от дълбока античност, месото и млякото им са съществена част от локалната диета. Много е евентуално рецесията в Мангистау да се отрази и върху трапезата на хората в страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР