Текущото десетилетие ще бъде решаващо за ролята на технологиите за

...
Текущото десетилетие ще бъде решаващо за ролята на технологиите за
Коментари Харесай

МАЕ: Борбата с въглеродните емисии навлиза в решаваща фаза

Текущото десетилетие ще бъде решаващо за ролята на технологиите за хващане, превозване и предпазване на въглероден диоксид, с цел да се реализира въглеродна индиферентност към 2050 година Това сочи разбор на Международната организация за енергетиката (МАЕ).

Според данните през последните три години са декларирани 400 сходни планове в 45 страни по света. Има създадени нови бизнес модели и навлизат нови участници, което отваря вратата за привличане на вложители.

Това е обнадеждаващо, само че съгласно оценките на МАЕ - към момента незадоволително, с цел да се разгърне технологията и да бъде включена тя като мярка, която да смекчи резултатите от климатичните промени. Според проектите на специалистите тези технологии ще дават отговор за намаляването на излъчванията с 8% към 2050 година и са единствен вид за някои производства и типове превоз.

От организацията предизвестяват, че са нужни незабавни нововъведения, които да насърчат развиването в бранша. В момента главната част от технологиите към момента са в демонстрационна фаза или прототипи.

Една от главните задания на разработчиците е да се откри не толкоз енергоемък способ за хващане на излъчванията. Преди дни от МАЕ проучиха опциите за петролния и газовия сектор и регистрираха, че няма толкоз сила, с цел да бъде уловен и съхранен въглеродният диоксид, отделян при изгаряне на петрола и природния газ. Темата ще е измежду основните на климатичната конференция COP 28, която стартира в края на седмицата в Дубай.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР