Текстовете са качени на страницата на Народното събрание, а техни

...
Текстовете са качени на страницата на Народното събрание, а техни
Коментари Харесай

ИТН предлага: Таван за държавни пари към медии и отговорност за писания „че сте изяли баба си“

Текстовете са качени на страницата на Народното събрание, а техни вносителите са Йорданов, Светослав Балабанов, Филип Станев и Ивайло Вълчев. Промените в закона, който доби настоящия си тип по концепция на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски и негови сътрудници, сътвориха указател на медиите и тяхното финансиране. Дали времето ще стигне за новите промени да бъдат гласувани в 46-ия парламент не е ясно, само че те заслужават внимание.

Нов детайл в предложенията е какъв брой значима е фигурата на основния редактор, който взема значимите решения какво да се разгласява в едно издание. Вносителите са записали, че чакат да се „ обогати информацията на регистъра на Министерството на културата и медиите да бъдат подтиквани да подават декларация с информация за действителния притежател и основния редактор, в това число и в случай че получат финансиране директно или индиректно от страната “.

Медиите ще бъдат задължени до 30 юни всяка година да подават декларация към Министерството на културата, в която да показват източниците си на финансиране и действителния си притежател. Във ведомството ще се сътвори експертна група, която да изготви хрумвания за промени, защото все още е мъчно да се открият притежатели на анонимни уеб сайтове, които употребяват задграничен хостинг.

От „ ИТН “ оферират в случаите, в които се разгласяват неподписани материали или такива от създател с псевдоним, отговорност за оповестената информация да носи от основния редактор, с изключение на притежателят на медията.

По този метод основният редактор, ще е в правото си да преценя дали да пусне избрана информация или не. „ Това значи огромна част от жълтата преса да не може да напише, че сте изяли баба си “, разяснява в Народното събрание Йорданов.

Партията на Слави Трифонов предлага още медиите да не могат да получават държавно финансиране по всевъзможни планове в размер на повече от 5% от годишния им оборот. „ Твърде доста медии съществуват единствено на общински бюджет, да не приказваме, че частните национални малките екрани голяма част от бюджета им се образува тъкмо по линия на всякакви оперативни стратегии и те зависят действително от властта... В последна сметка медиите би трябвало да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламата и цената на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране ", разяснява още веднъж Йорданов.

Ако държавно ведомство или община подписа контракт с нерегистрирана по закона медия, ще бъдат санкционирани от 500 до 5000 лв., плануват още поправките.

Засега това са единствено оферти, само че те са значими, заслужават публично внимание, тъй като връзките сред медии и власт от дълго време будят подозрения за сделки и несправедливо финансиране.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР