Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически
Коментари Харесай

Кой превърна лотарийния бизнес на Васил Божков във "фрапантен"

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Полина Паунова е политически публицист, създател на седмичния подкаст " Превод в ефир " и рубриката " Говори Полина ".

В рамките на две седмици Народното събрание, държавното управление, част от контролните органи в страната, както и прокуратурата започнаха редица координирани дейности против бизнеса на хазартния необут Васил Божков. Само за няколко дни Народното събрание одобри на първо четене законопроект за държавен монопол на лото игрите и лишаване на частните лицензи за тях.

В същото време Агенцията за държавна финансова ревизия откри, че хазартните компании на Божков са избегнали заплащането на такси за 210 млн. лева Което даде мотив на премиера Бойко Борисов да се закани, че в случай че числата се потвърдят, лицензът на Националната лотария по този начин или другояче ще бъде лишен, даже без монополизиране на държавното тото. Дни по-късно прокуратурата повдигна седем задочни обвинявания на Божков, който се оказа отвън страната. Това се случи след зрелищни претърсвания в офисите на хазартните компании.

В единственото си към този момент изказване по случая основният прокурор загатна, че предприемачът е избегнал заплащането на налози за над 559 млн. лв., само че не конкретизира за какъв интервал от време приказва.

Как един бизнес става " очевиден "

Самият Божков в изявление за " Свободна Европа " даде да се разбере, че счита хазартният си бизнес за много значителен, защото съгласно него, останалите му бизнес инициативи не са по този начин " фрапантни ".

Ако се обърнем към числата, бизнесът с игри на щастието е подобен. Според данни, представени от " Капитал ", единствено за 2018 година приходите от " Националната
лотария " са 248.6 млн лв., като чистата облага надвишава 95 млн. лева А " Евробет ", в която Божков си партнира с гръцката " Intralot " и под чиято шапка са числовите игри и " Лотария България ", има доходи от 118.1 млн. лв.. От тях облагата е 10 млн.

Как обаче бизнесът на Божков стана толкоз очевиден? И дали същите държавни институции, които в този момент, наподобява, са му оповестили война, не са го подкрепяли мълчешком?

Ключът се крие в Закона за
хазарта. А сагата стартира в далечната 2013 година по времето на кабинета " Орешарски ". Тогава Движение за права и свободи предлага идентичен режим на облагане на офлайн и онлайн хазартните игри. До този миг онлайн залаганията не са обложени. Смята се, че въвеждането на таксите е в полза на Божков, който тогава не е навлязъл интензивно в онлайн хазарта.

Обратът " Кадиев и ГЕРБ " и малката врата в закона

По време на второто четене на закона обаче той претърпява трагичен поврат. Депутатът от левицата Георги Кадиев и сътрудниците му от ГЕРБ Вежди Рашидов и Менда Стоянова внасят предложение за друго облагане на онлайн и офлайн
хазарта. Поправките са признати с поддръжката на ГЕРБ, а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се въздържат. Стенограмата на Народното събрание сочи, че след приемането им парламентарната група на ГЕРБ приветства триумфа си, а от залата се чуват възгласи " Браво ". Именно в тях е разказан методът на облагане на офлайн залаганията, който сега се употребява от бизнеса на Божков като малка врата в закона.

Според текстовете
лотариите се таксуват с 15% върху цената на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че " за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване ", държавната такса е 20%, само че върху цената на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава съображение на " Национална лотария " и " Лотария България " в този момент да настояват, че законът им разрешава да заплащат по-ниски такси от спортния тотализатор.

Недоглеждане

В предлагането на Кадиев, подкрепено от ГЕРБ, се записват и съответните
хазартни игри, които подлежат на сходно облагане. В изброяването обаче не попада " моментна лотария ". Промените, признати в края на декември 2013 година, влизат в действие от януари идната година. Така през цялата 2014 година моментните лотарии на Божков не заплащат нищо.

Преди дни пред бТВ някогашният народен представител изясни, че недоглеждането в закона не било преднамерено и пропускът, по думите му, не е лобистки. Той сподели още, че вредата за бюджета тогава е била дребна, тъй като игрите на щастието занапред прохождали. Кадиев пресметна, че загубите за бюджета са били не повече от 500 000 лева

Според медийни изявления обаче " недоглеждането " в закона е довело до вреда за бюджета от над 30 милиона лв.. Прогнозната сметка за загубите, към оня миг, е правена върху 15% от направените
залози на всяка игра, а не върху 20 на 100 от таксите и комисионите, както се оказа, че е плащал бизнесът на Божков.
Недоглеждане 2.0

Междувременно държавното управление се сменя и на власт е вторият кабинет " Борисов ". През декември 2014 година, изчезналото конкретизиране в закона е видяно. По предложение на Менда Стоянова (ГЕРБ) се вършат нови ремонти и в текста, определящ кой предстои на облагане, Народното събрание записва и " моментните
лотарии ".

Парламентът обаче не трансформира нищо друго. Така се резервира опцията, дадена по времето на Орешарски, само че с гласовете на ГЕРБ " операторите " на
хазартни игри " да си избират " какви такси да заплащат.

Бонус

Като
бонус към едногодишната данъчна почивка за моментните лотарии и неразбираемия текст, който два кабинета не считат за нужно да изяснят (а точно той дава опция на Националната лотария да си избира да заплаща по-нисък налог), може да се добави и още един бонус. А точно, че за процъфтяването на бизнеса на двете частни лотарийни компании е помогнало и първото държавно управление на Бойко Борисов, което позволи този вид хазарт да се продава на всички места. Впоследствие бяха правени опити това да се ограничи, само че те бяха безуспешни.

Ето по този начин един бизнес става " очевиден ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (76)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР