Текстът е препечатан от Дойче веле.В усилията си да подкрепи

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.В усилията си да подкрепи
Коментари Харесай

"НАП лийкс": за Спиридонов, шлифера и призрака на милиционерската държава

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

В напъните си да поддържа тезата си за " виновността " на " ТАД Груп " за " Национална агенция за приходите лийкс ", Специализираната прокуратурата възприе правилото " теч теч избива ". Държавното обвиняване провежда невиждан " контра теч " в медиите на " доказателства " по делото. Става дума за 13 файла с обяснителни бележки.

" Хванаха ни за шлифера "

Директорът на Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) основен комисар Ивайло Спиридонов разяснява " доказателствата " по този начин: " Някои хора си мислеха, че са набутали ГДБОП и прокуратурата в ъгъла... Според мен, по какъв начин беше, са ни хванали за шлифера ".

Според господин Спиридонов обвинените – притежателят на " ТАД Груп " Иван Тодоров, комерсиалният шеф във компанията Георги Янков, които са посочени за подбудители, и 20-годишният чиновник Кристиян Бойков, считан за причинител на невижданата хакерска офанзива – са " станали жертва на личната си охранителна система ". Именно записът от камерите разрешил да се откри паролата за компютъра на Бойков; по този начин с " ловкост и коварство ", акцентира не без удовлетворение господин Спиридонов, е бил открит достъп до машината на " хакера ".

Вместо да успокоят лятото на нашето неодобрение, последните " разкрития " на българската прокуратура по случая " Национална агенция за приходите лийкс " обаче будят паника. С престараването си прокуратурата се оплете в серия от гафове. Бяха оповестени ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Имаше и друга издънка – беше " изпусната " връзка към уебсайт, на който са данните на над 2000 прокурори и следователи.

За следващ път беше погазен фундаменталният принцип на правовата страна, че всеки е почтен до доказването на противното. Българската прокуратура изнесе процеса от правосъдната зала – там където му е мястото – и преднамерено го захвърли в телевизионните студия, уеб страниците и форумите в интернет.

Не единствено куриозно, а и противоправно

Юристи, като юрист Екимджиев, удостоверяват тази тревожна констатация. Те напомнят, че България е осъждана неведнъж в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург поради проблематичните, с цел да не кажем нескопосани, дейности на политици, съдии, прокурори и други " Новатор в тази активност беше някогашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който обществено четеше присъди и обявяваше хора за нарушители, само че господин Гешев и прокуратурата се оказват един заслужен правоприемник ", показва Екимджиев.

Председателят на съюза на съдиите господин Калпачкиев също смята, че казусът, за жалост, не е невиждан. Той напомни за " обнародването " на тефтерчето на някогашния ръководител на комисията за спор на ползи Филип Златанов(2014 г.), както и за изнесените доказателства за " Костинбродската спекулация " (2013 г.).

Новият началник на профилираната прокуратура господин Франтишек обаче съобщи, че наследството на господин Гешев " не се нуждае от проверка ". Напротив. Той беше безапелационен: " ще продължим темпото на Гешев, с наклонност да го увеличим ". А самият Гешев даде обещание обнародването посредством медиите на " обстоятелства " от настоящи следствия (т.е. преди да се произнесъл съдът) да продължи.

Жална ѝ майка на правовата страна

Събитията от последните дни са повече от нормално дежавю. Да, през последните 30 година сме виждали нееднократно потреблението на съда и прокуратурата за политически цели. Свикнахме. Но в този момент тази политизация е тотална. Неприкрита. Арогантна.

Доказателствата са налице. Единственият участник в конкуренцията за поста основен прокурор размаха заканително пръст против " десните екстремисти ". Изглежда, виновността на въпросните " екстремисти " е в това, че си разрешават да роптаят против статуквото, изваждайки на показ незаконните му зависимости.

Малко след " Национална агенция за приходите лийкс " бяхме очевидци и на странния случай с персоналните данни на съдийката Мирослава Тодорова, които бяха " изпуснати " на уеб страницата на Инспектората на Висшия правосъден съвет (файлът бе озаглавен многозначително – " MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIII " ). Г-жа Тодорова е известна с рецензиите си към недъзите в правосъдната система, а през 2014 година се осмели да заведе дело против вътрешния министър Цветан Цветанов за клюка.

Във " връзка " с " Национална агенция за приходите лийкс " беше издадена заповед за разпита на основния редактор на уеб страницата " Биволъ " господин Чобанов. Сайтът дръзва редовно да вади кирливите ризи на " елита ", като аферите " Апартаментгейт " и " Къщи за тъщи ". " Разкрити " бяха и опити за " мокри поръчки " ; оръдието на закононарушението щели да бъдат пръскачките пред Народното събрание.

" Национална агенция за приходите лийкс " е " мачбол " за прокуратурата. А посредством нея и за ръководещите. Това е опция за започването на невиждан лов на вещици, който да смачка, да запуши с един размах устите на всички съперници, обявявайки ги за " врагове на държавността ". Г-н Спиридонов съобщи, че има още " доста доказателства " по случая " Национална агенция за приходите лийкс ". Включително следи, които водят към неговия " гарант ". Дали най-после, прекомерно комфортно, няма да се окаже, че " злият талант " е политик или партия, които са бодил в петата на властта? Вестник " 24 часа " да вземем за пример твърди, че имало информация, че поръчители на офанзивата са член на " Да, България " и " негов приятел ".

Призракът на милиционерската страна

От всичко, което сме видели и чули досега (а в безпристрастността на правосъдната система се съмняват болшинството българи – доверието в нея е замръзнало на към 20%), " Национална агенция за приходите лийкс " стартира от ден на ден да вони. Това е позабравена, само че упорита миризма. Мъртвешкият лъх на милиционерско " интензивно мероприятие ".

Обърнете внимание на думите на шефа на ГДБОП. Макар да приказва за " задоволително данни " за " поръчителя ", той споделя: " дали това ще бъде потвърдено е различен въпрос ". По-важно от доказателствата е очернянето. Политическото инвалидизиране.

Озъбеният фантом на милиционерската страна, която бе синоним на някогашния тоталитарен режим, надали в миналото си е отивал. По-вероятното е да се е спотайвал в ъгъла на политическия спектакъл, до момента в който продължава тихичко да си " преде ", осмивайки сизифовските опити за създаване на демократични институции. През последните дни този призрак разголи телесата си. Стана още по-безсрамен. Лъсна, изпъчен на сцената, в целия си вулгарен искра.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (118)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР