Текстът е от Свободна Европа . Полина Паунова е политически

...
Текстът е от Свободна Европа . Полина Паунова е политически
Коментари Харесай

Ревизия. Как всички кандидати се обединиха срещу бившия кмет на Пловдив

Текстът е от " Свободна Европа ". Полина Паунова е политически публицист в медията. Тя е създател на седмичния подкаст " Превод в ефир " и рубриката " Говори Полина ".

Пловдив

Население: 346 893 души

Безработица: 3,6%

Основни претенденти: Здравко Димитров (ГЕРБ); Славчо Атанасов (ВМРО и НФСБ); Николай Радев (БСП); Атанас Костов (Демократична България) и Дани Каназирева (Съюз за Пловдив)

" Пловдив се трансформира в същински стопански тигър у нас. Икономиката на района пораства двойно по-бързо от тази на страната ". Такива констатации бяха оповестени в края на предходната година от Института за пазарна стопанска система. Заключенията от проучването " Регионални профили " се базират на данни от цялата 2017 и първата половина на 2018 година

Един от водещите мотори на стопанската система в Пловдив е " Тракия икономическа зона ", само че региона може да се похвали с сполучливи предприятия в преработващата индустрия, електротехниката, строителството, превоза и логистиката, а също и в аутсорсинга и ИТ бранша.

Заради стратегическото си местонахождение и растяща стопанска система, политическият конфликт във втория по величина град в България ще бъде един от най-важните в локалния избор тази седмица.

И в Пловдив, както и в София, социологическите изследвания дават близки стойности на първите двама претенденти, а балотажът наподобява съвсем сигурен.

Доходи и публични средства

На фона на положителните данни за растежа на стопанската система в града, претендентите регистрират, че ниската безработица надалеч не значи високи заплати. В съпоставяне със София, междинното възнаграждение в Пловдив е доста по-ниско. Това е една от дискутираните тематики в предизборната акция. А зад изказванието, че обстановката би трябвало да се промени, се сплотяват водещите фигури в предизборния спор. Ето за какво тласъците за бизнеса и образованието са измежду целите на кандидатите за поста.

Освен приходите, всички претенденти имат още една обща тематика: рецензията против модела на ръководство на Иван Тотев (ГЕРБ). Именно неговото отдръпване от управлението на ГЕРБ бе едно от огромните предизборни разбърквания на пластовете в страната. Кандидатите за правоприемник на Тотев дават обещание на гласоподавателите си, че първата им задача в общината ще бъде проверка на свършеното от него. Той пък бе един от най-близките на далия прошка се с всички постове в ГЕРБ Цветан Цветанов. Зад уговорката за проверка стои даже номинираният от ГЕРБ сегашен регионален шеф Здравко Димитров.

Заради дупката от 65 млн. лв. в локалния бюджет главните кандидати за поста настояват, че би трябвало да се увеличи събираемостта на налозите и таксите в Пловдив. Това обаче не значи, че някой от тях приказва за повишение на налозите.

Нещо повече: Дани Каназирева и Славчо Атанасов се афишират за понижаване на такса боклук. Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров пък е подготвен да инициира народен спор за децентрализация на бюджета. Идеята му е общината да оформи лични ставки за локалните налози, която да развърже ръцете за по-гъвкава политика. От своя страна Николай Радев счита да дисциплинира финансите с въвеждане на програмен бюджет с дълбока вероятност. Това, съгласно него, ще разреши обмисляне на налозите по метод, който да не покачва цената им.

Според претендента на Демократична България Атанас Костов приоритет би трябвало да са бистрота в изразходването на публичните финанси, изясненост при провеждането на публичните поръчки, непоколебим надзор над лицензионните и разрешителни режими. Според него неналичието на тези принадлежности води до липса на информация по какъв начин се изразходва бюджета на Общината по пера, кои субекти получават достъп до обществени средства, на какво правно съображение, в каква съперника или конкурсна среда тези субекти са взели участие, с цел да доближат до разходване на общински средства.

Всички претенденти засягат в предизборните си изяви тапите и транспортната система на града.

Първата стъпка за всички в тази посока е въвеждане на нова система за контролиране на светофарите с работеща зелена вълна.

Транспорт, екология, инфраструктура

Кандидатът на Българска социалистическа партия Николай Радев счита, че това може да се случи без харченето на спомагателни средства, а с проверка на заплащанията по Транспортния план. Решение за облекчение на трафика, съгласно него са създаване на бус-ленти и преобразъване на двупосочните квартални улици в еднопосочни. Радев дава обещание и създаване на нова автогара за в покрайнините на Пловдив, която също да помогне за разхлабване на тапите в центъра.

Намаляване на автомобилния трафик е цел, която участва в програмата на всеки от претендентите, като средство за справяне с екологичния проблем. Акцент са и междублоковите пространства. Дани Каназирева възнамерява да ги трансформира в неразрешена за застрояване зона, а Николай Радев ще върне в приложимост съществуващата, само че неизползвана поливна система, която да ги трансформира в " дребни зелени дробове на Пловдив ".

На създаване на нови паркове пък залагат Славчо Атанасов и Здравко Димитров. Кандидатът на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ ще покрие зелените площи с безвъзмезден интернет, ще засади 150 хиляди дръвчета и ще възвърне гражданските препоръки с назначение на отговорници във всеки блок. Здравко Димитров от ГЕРБ пък ще построи зелен пояс към града и ще приключи осъществяването на прокет " Въча " за чиста питейна вода.

Кандидатът на " Демократична България " Атанас Костов цели основаване на общински електронен инструмент за непорочност на атмосферния въздух. Изграждането му Костов възнамерява да се случи с европейски средства. Към него ще съществува алтернатива за тъжби и сигнали, подадени от жители за замърсяване по места с печки на твърдо гориво, горене на гуми и други или промишлено замърсяване. Част от средствата от формираните актове, които постъпват в общинския бюджет от тази активност, да бъдат преразпределени за прехрана на портала и за озеленяване.

Инфраструктурата е друга значима тематика в предизборния спор в Пловдив. Всички претенденти дават обещание завършването на бул. " Северен " и плана " Модър-Царевец ". Дани Каназирева се ангажира с разширението на Коматевско шосе, а Славчо Атанасов и Здравко Димитров – с Околовръстния път. Кандиатът на ГЕРБ дава обещание трафикът в града да бъде стихотворец от кръстовища на две равнища и нови паркинги.

Атанас Костов пък се ангажира да работи над инфраструктурните планове на града – летището, казусът градски превоз, доизграждане на велоалеите в Пловдив, нови паркове, зелени площи, битка с презастрояването, възстановяване на спортната инфраструктура – трите стадиона на Пловдив действително са в колапс, счита той.

Политическа обстановка

В последна сметка едно е несъмнено – вторият по-големина град в България ще има нов кмет, а мандатите на остарелия и отдръпнат от ГЕРБ Иван Тотев ще бъде ревизирани от наследника му на поста.

Издигнаето на Димитров вместо Тотев от ГЕРБ също е символно. От 2011 година насам той неведнъж е подлагал на критика стила на ръководство управленеца от ГЕРБ. Със независимото си явяване на предходните избори, подсилен от Реформаторския блок, Димитров даде еднопосочен сигнал и даже бе на ръба да бъде изключен от ГЕРБ.

Въпреки конкуренцията от другите изброени претенденти обаче се чака главният конфликт в Пловдив да бъде сред Димитров и друга мощна фигура – някогашният кмет от Вътрешна македонска революционна организация и сегашен кандидат Славчо Атанасов. През 2015 година Атанасов получи с към 1000 гласа по-малко от Тотев, а кой да бъде кмет се реши от Административния съд.

Към момента социологическите изследвания за града си наподобяват по едно: всички предсказват балотаж сред Димитров и Атанасов. Затова значимо ще бъде за кого ще призоват да се гласоподава претендентът на Българска социалистическа партия Николай Радев (директор на езиковата гимназия в града); Дани Каназирева, чиято кариера стартира в ГЕРБ, само че мина през партията на Кунева и обединяването " Нова република " и юристът, номиниран от Демократична България – Атанас Костов.

Освен, че сървенованието сред Димитров и Атанасов наподобява, че ще бъде оспорвано до последния миг, Пловдив е забавен от позиция на обстоятелството, че досегашният кмет Тотев бе непосредствен до някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. В началото на акцията се очакваше той да работи против съпартиеца си, посочен за негов правоприемник от Борисов. Ето за какво Пловдив е лакмус за това дали ще има следващи борби " Борисов – Цветанов ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР