Текст и снимка: Фейсбук, Иво ХристовЕвропа проглежда за Борисов благодарение

...
Текст и снимка: Фейсбук, Иво ХристовЕвропа проглежда за Борисов благодарение
Коментари Харесай

Иво Христов: България се превърна в първата евродиктатура - благодарение на Брюксел

Текст и фотография: Facebook, Иво Христов

" Европа проглежда за Борисов с помощта на митингите в София. България се трансформира в първата евродиктатура - с финансова поддръжка и политически чадър от Брюксел.

За промененото отношение към господин Борисов и партия ГЕРБ на европейско равнище можем да съдим по ред изявления в национални издания в другите страни, по този начин и в най-авторитетните издания в Брюксел. Имаше серия от унищожителни за властта в България публикации. Отношението към ГЕРБ и Борисов явно се трансформира. Европа проглежда, откакто години наред беше блъфирана, че Борисов е някакъв поръчител на проевропейския курс на България, в случай че този курс не се оспорва от никоя от водещите партии у нас. Аз не знам парламентарно показана политическа мощ в България, която да се е оповестила срещу европейския курс на България. Европа живееше с този блъф в продължение на близо десетилетие. Сега всичко това се разпада. Европа проглежда с помощта на митингите в София и това е един забележим и огромен триумф на хората, които към този момент над 60 дни се разхождат всяка вечер по софийските павета.

Това са част от тематиките, които коментирахме в изявление за предаването " Това е България " по Радио Фокус.

По мотив отношението към процесите в България в европейските институции: чиновничеството в европейските институции е привикнало да поддържа връзка с познати служители от отсрещната страна. След 10 години ГЕРБ на власт служителите в Брюксел не познават кой знае какъв брой българския политически хайлайф. В този смисъл, те са в някакво висящо състояние, на изчакване. Но, съгласно мен, вратите за ГЕРБ и Борисов се затварят в чужбина.

Очевидно е, че и външнополитическата активност на министър-председателя, която до неотдавна е била някакъв тип спешен излаз от всяка комплицирана вътрешнополитическа обстановка, към този момент не работи. Навремето, всякога, когато имаше някаква рецесия във вътрешната политика - това беше един път на два дни, скандал след скандал - Борисов хващаше държавния аероплан, заминаваше на безсмислени визити - ту някъде на Западните Балкани, ту при някой от сътрудниците си от Европейската национална партия. Сега той освен няма къде да замине, само че и не се появява изключително постоянно пред погледите на българските жители.

След 10 години сходно взаимоотношение сред ГЕРБ и европейските институции хората се питат слепотата от страна на Европа резултат от недоумение или от изгода е. Никой не реагираше, в случай че проблемите в българското правораздаване, проблемите с корупцията в България, с отсъствието на система за битка с корупцията, с упоритата воля на държавното управление да саботира, да речем, електронното държавно управление, което би осветлило ред неща в администрацията и в оборота - всичко това бе ясно на Европа доста от дълго време. Знаехме какъв брой беззъби бяха отчетите, които на шест месеца пишеше Европа във връзка проблемите в правораздаването и публичния ред у нас. Те бяха копи/пейстнати, изцяло безсмислени и безсъдържателни, и се трансфораха в инструмент за политическа поддръжка на властта. Към края те имаха противоположен резултат на този, който беше сякаш заложен в тях. Тъй че сме в правото си да се питаме дали дейностите на Европа са резултат от слепотата на Европа, или тази слепота е напълно целенасочена и користно стимулирана от някаква корупционна симбиоза сред европейски и български служители, например; от партийна поддръжка за Европейската национална партия, чийто главен дирек у нас е ГЕРБ. Знаете, че ЕНП владее огромна част от институциите в Брюксел, в това число и Комисията.

Вече е налице и боязън у ръководителите на други европейски страни, че протичащото се в България може да има мощен инфекциозен резултат. В началото на ХХ век има революционери на Балканите, които споделят: " Нашата цел не е да европеизираме Балканите, а да балканизираме Европа. " Горе-долу това се случи и с участието на България и Румъния, в частност - на България, в Европа. Механизмът за мониторинг, който касаеше единствено България и Румъния, в този момент ще бъде общоевропейски - тоест, към този момент се признава, че проблемите, които преди време изглеждаха изолирани в тези две страни, са се трансферирали на всички места другаде в Европа. Разбира се, повода за това не е единствено в България и Румъния, а в податливостта на европейските институции към сходен флирт с корупционерите по места.

Разделението сред жители и политици-корупционери е било драматизирано от рецесията с Ковид-19. Не казусът с корупцията, а Ковид рецесията е тази, която вби чеп сред политическия хайлайф и поданството на доста места. Вече има огромни демонстрации против противоепидемичните ограничения в доста страни. Проблемът с корупцията съществува на доста места. Без подозрение, България към този момент се цитира като образцов случай; като най-големия неуспех в антикорупционната битка в Европа. Помните случая с убитата журналистка в Малта, която също осветляваше сходни проблеми на Острова. Такива случаи имаше и другаде - в Словакия станаха причина за рухване на държавното управление. В Румъния битката с корупцията, въпреки да обявява резултати, огромен брой затворени и впрочем, сигурно не е постигнала съдбоносен поврат. Какво остава за корупцията в Брюксел, която не мисля, че е обект на изключително внимание. Тепърва ще влезе във функционалностите си офисът на европейския прокурор. Това се бави прекомерно дълго. Хората имаха огромни упования, само че се вижда, че техническите периоди по структуриране на службата са прекомерно разтеглени във времето.

Не би трябвало да се уповаваме на Европа за наши вътрешни проблеми като този, обвързван с оставката на държавното управление и свикването на предварителни избори, да вземем за пример. Ако тя можеше да направи нещо, щеше да го е направила от дълго време, тя е в течение на процесите в България. Окуражаващо е, че българските жители започнаха да стачкуват и имат положителната концепция да стачкуват и пред европейските институции. Българската корупция е и европейска отговорност. България се трансформира в първата евродиктатура; тирания с благословията на Брюксел, с финансовата помощ от Брюксел и с политическия чадър на Брюксел.

Развитието на обстановката у нас зависи от решимостта и непреклоността на българските жители, които са изненадали всички. Мисля, че и самите ние сме сюрпризирани от тази протестна сила, която бликна в България. Тя е обнадеждаваща. Хората към този момент желаят да ръководят сами ориста на страната, в която живеят, и даже август месец не ги накара да се приберат. Това е доста обнадеждаващо ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР