Тежките метали тук навлизат във всичко – въздух, земя, вода

...
Тежките метали тук навлизат във всичко – въздух, земя, вода
Коментари Харесай

В най-отровното място на Земята 40-годишните вече са старци

Тежките метали тук навлизат във всичко – въздух, земя, вода и в живота на най-малко 50 000 небогати хора, живеещи в депото. Както знаем, Чернобил е токсичен град и знак на това, което ще се случи, когато науката се обърка и хората не внимават.

И в случай че Чернобил е „ марка “ за местонахождение на злополука, към момента има доста места по света, които могат да бъдат включени в този лист.


Най-токсичното място в света е Агбогблоши, хранилище в Гана в град Акра. Защо това място е по-лошо от Чернобил?


Това хранилище е вторият по величина център за обработка на електронни боклуци в Западна Африка. Електронните боклуци включват всичко, от което хората се отърват след бракуването им – микровълнови фурни, тв приемници, хладилници, компютри.

Отнема доста време и старания тези детайли да бъдат разрушени на по-малки части и всеки от тях да се рециклира.

Замърсяване с тежки метали

Въпреки че не звучи толкоз неприятно, огромна част от това оборудване и това, което се случва по време на процеса на преработване, способстват за неговата купа на най-токсичното място в света.


Според отчета Гана годишно внася към 215 000 тона употребявана електроника от чужбина, най-вече от Западна Европа, генерирайки още 129 000 тона боклуци годишно.


Основната опасност за здравето идва от изгарянето на кабелите, с цел да се извлече медта, която е вътре в тях. Стиропорът постоянно се употребява като гориво за възпламеняване на кабели, съдържащи токсични тежки метали като олово.

След това тези тежки метали навлизат във всичко – въздуха, земята, водата и животът на хората там е в сериозна заплаха. Според здравно проучване там е записана и най-ниската придължигелност на живота – 40-годишните се смятат за „ старци “.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР