Тежки условия в затворите, корупция във всички клонове на властта,

...
Тежки условия в затворите, корупция във всички клонове на властта,
Коментари Харесай

Доклад на САЩ: Корупция, дискриминация срещу ромите и тежки условия в затворите в България

Тежки условия в пандизите, корупция във всички клонове на властта, липса на самостоятелна правосъдна система и дискриминация против ромите. Това са най-значителните проблеми в региона на човешките права в България, сочи отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати. 

В отчета се установи увеличение на актовете на расова дискриминация против ромите. За тази констатация отчетът се базира на мнение на Българския хелзинкски комитет. Според отчета медиите у нас " постоянно разказват ромите и другите малцинствени групи, употребявайки дискриминиращ, обезценяващ и унизителен език ".

Освен това националистически партии като " Атака " и " Патриотичния фронт " базират политическите си акции на мощни антиромски, антитурски и антисемитски послания и изразителност, се добавя в отчета.

Американските управляващи показват още, че ромите не са показани в Народното събрание, само че допълват, че законите на страната не не разрешават представители на малцинствата да вземат участие в политическия развой. 

В доклада се отбелязва, че етническите турци, ромите и помаците имат свои представители на избираеми позиции на локално равнище. Вашингтон обаче критикува България заради възбраната за агитиране на езици, разнообразни от българския, по време на предизборна акция.

Докладът припомня неоправдателната присъда против вицепремиера Валери Симеонов поради антиромско изявление от 2014 година

Като проблем са посочени и антиромските митинги в Асеновград и още няколко градове в страната през предходната година поради конфликти сред етнически роми и локални общности. Изброени са и повишените произшествия с тирада на омразата и закононарушения от ненавист против турци, роми, мюсюлмани, евреи и бежанци.

Липсата на обвинявания против закононарушения от ненавист продължава да е проблем, както и дребните и условни присъди, които се дават на наказаните, добавя отчетът на Държавния департамент. 

Докладът подлага на критика България и за проблемите с корупцията и неналичието на самостоятелна правосъдна система. Според доклада в България чиновници във всички сфери на ръководството са засичани в корупционни практики - подкупи, спор на ползи, злоупотреби, нарушавания на публични поръчки, търговия с въздействие. Цитират се неправителствени организации и доклада на прокуратурата за 2016 година, съгласно който за ефикасна битка с корупцията са нужни основни промени в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс. Посочват се и съответни каузи и следствия, измежду които абсурда към депутата Живко Мартинов,станал прочут като " Суджук гейт ".

Голямо внимание в отчета се обръща и на неприятните условия в пандизите. Държавният департамент регистрира, че няма възстановяване на изискванията в пандизите в София, Бургас и Варна. Докладът загатва още за случаи с принуждение и изключителна приложимост на мощ от страна на управляващите. 

Докладът приказва и за свободата на словото, като то не е включено в групата на най-големите нередности у нас. 

Държавният департамент въпреки всичко отбелязва, че има проблеми, свързани с корпоративен и политически напън върху медиите, непрозрачна централизация на медийна благосъстоятелност и дистрибуция, както и непряка държавна поддръжка за обособени медии посредством обществен запас. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР