Тежки пневмонии изпращат десетки пациенти във вътрешно отделение с белодробна

...
Тежки пневмонии изпращат десетки пациенти във вътрешно отделение с белодробна
Коментари Харесай

Внимание! Коварен вирус с тежки усложнения върлува из Пловдив!

Тежки пневмонии изпращат десетки пациенти във вътрешно поделение с белодробна устременост на УМБАЛ " Пловдив “. Инфекцията се появява като затруднение след преболедувано вирусно заболяване. Засяга хора сред 40 и 55-годишна възраст, при които заболяването стартира с температура, драскане или леки болки в гърлото, уточни началникът доктор Илияна Вълканова. Обикновено по рекомендация на персоналните лекари те стартират лекуване с парацетамол и хапчета за гърло, с което реализират известно облекчение. След седмица обаче заболяването като че ли още веднъж се завръща, като признаците към този момент са доста по-тежки – подвигат висока температура, която не спада с никакви медикаменти. При прегледа се открива, че са развили пневмония.

След слагане на диагнозата боледуването продължава 7-10 дни, след това още десетина дни имат кашлица. Като се прибави и първата " по-лека “ седмица, в която са болни, боледуването излиза минимум месец, а може и повече, уточни доктор Вълканова. Степента на тежест зависи от положението на болните, както и от тяхната възраст. Хора с подтиснат имунитет нормално карат инфекциите, без значение какви, по-трудно, а при някои за жал картината може да приключи и съдбовно.

Според нея екипът на отделението това лято се убедил, че грипът към този момент надалеч не е единствено есенно-зимна зараза, а се среща и през лятото, тъй като в края на септември станали известни резултатите от десетима пациенти, лежали в топлите месеци. При проучванията е изолиран грип вид " А плюс “. Медиците търсят евентуалната причина за огромния брой тежки случаи е влажното и дъждовно лято.

Въпреки че тази година нямаше спиране на грипа, екипът на УМБАЛ-Пловдив се готви за новия сезон, който стартира с първите мъгли и дъждове и приключва по Великден. Д-р Вълканова напомни хората да се ваксинират против грип, с цел да посрещнат по-спокойно Коледните празници. Особено значима е тази мярка за тези, чиито специалности са свързани с доста контакти, като на лекари, учители, кондуктори.

До края на октомври е най-подходящият миг да си слагат имунизацията и организмът да си построи отбрана. Според завеждащата витамин D е факторът, който поддържа имунитета, само че се изчерпва от организма през януари-февруари и по тази причина тогава избухват епидемиите. Друга причина за разпространяване на грип е и топлата зима, а огромна част от прогнозите са идващата ще бъде такава. В риск от заразяване са пациенти с хронични болести.

В последните 3 години заболеваемостта беше много нараснала и ние имаме подготвеност за сезона, можем да поемем всички нуждаещи се от хоспитализация, въпреки че това би довело до превишаване на лимитите на НЗОК, означи доктор Вълканова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР