Тежката професия ви изправя пред рискове, но ви носи и

...
Тежката професия ви изправя пред рискове, но ви носи и
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Днес е един много хубав ден за МВР

Тежката специалност ви изправя пред опасности, само че ви носи и благодарността на хората, на които помагате в неволя

С тези думи вътрешният министър поздрави чиновниците на ГДПБЗН, отличени в състезанието „ Пожарникар на годината - 2021 “; Комплексен победител и притежател на купата стана комисар Дарин Димитров, шеф на РДПБЗН - Добрич

За 27-и следващ път бяха наградени спечелилите в състезанието „ Пожарникар на годината”. Най-добрите за 2021 година огнеборци, спасители и доброволци получиха своите награди на тържествена гала в постройката на Министерство на вътрешните работи.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков поздрави носителите на наградите в категориите сложен победител и спечелили за главните посоки на активност - пожарогасене и избавителна активност, противопожарен надзор и превантивна активност: „ На тези почтени хора разчитаме в неволя. Професията им е тежка, само че и признателна - срещат се с риска и страданието, само че и с признателните очи на тези, на които оказват помощ. Гордеем се с вашите триумфи! “. На над 55 хиляди катастрофи за година се отзовават чиновниците на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. И при всяко от тях са наясно, че би трябвало да разчитат на сътрудниците си, както на себе си. Затова тези награди са както персонални, по този начин и за екипите, които ръководите или от които сте част, означи министър Рашков, наблягайки и дейната работа по линия на предварителната защита и с уязвимите групи – възрастни хора, хора с увреждания, самотноживеещи и деца. Той увери, че управлението на Министерство на вътрешните работи ще продължи да поддържа напъните на основната дирекция за възобновяване и възстановяване на изискванията на труд на пожарникарите. От първостепенно значение е през тази година да продължи обезпечаването на модерни средства за отбрана на оперативните чиновници.

Огромната активност, осъществявана от пожарните и избавителните екипи, както и провокациите, пред които ни изправя съвремието, постановат предприемането на съответни и енергични стъпки за промяна на основната дирекция. Тази смяна ще бъде в изгода както на българското общество, по този начин и на чиновниците. Ще бъде ускорена предпочитано и работата по създаване и осъществяване на модерни системи за обявяване на хората, каквато е европейската система BG Alert. Ще продължи и поддръжката за основаването на доброволни отряди. Доброволчеството в България укрепва с всяка година – към този момент има 3000 готови и подготвени мъже и дами, които при нужда оказват помощ на чиновниците на пожарната.

От името на всички наградени комплексният победител и притежател на купата „ Пожарникар на годината “ комисар Дарин Димитров, шеф на РДПБЗН – Добрич, насочи признателност към управленията на Министерство на вътрешните работи и на ГДПБЗН за доверието и за оценката за труда на сътрудниците си – почтени хора, служещи с чест на обществото.

Призовете на отличените връчиха министър Бойко Рашков, заместник-министър Таня Райчева, основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров, заместникът му основен комисар Станимир Станев, основен комисар Николай Николов - шеф на ГДПБЗН, основен комисар Тодор Гребенаров - шеф на ГДЖСОБТ, и основен комисар Деян Моллов - шеф ГДГП.

На тържеството участваха шефове на дирекции в Министерство на вътрешните работи, ръководители на държавни структури, както и представители на партньорски организации, структури на неправителствения бранш и чиновници от пожарните служби в страната.

Традиционният конкурс „ Пожарникар на годината” има за цел да покаже актуалното лице и утвърди достиженията на специалността в обезпечаването на пожарната сигурност, спасяването и отбраната при бедствия. Тази година сложен победител и притежател на купата „ Пожарникар на годината “ стана комисар Дарин Димитров, шеф на РДПБЗН-Добрич. Две групови награди бяха присъдени на пожарните екипи от Варна и Благоевград, за демонстриран висок професионализъм и подготвеност.

Наградените чиновници, доброволци и сътрудници на церемонията

„ Пожарникар на годината “ за 2021 година

Комплексен победител „ Пожарникар на годината “ за 2021 година

1.комисар Дарин Димитров – шеф на РДПБЗН-Добрич.

През миналата година комисар Димитров сполучливо управлява съставните елементи на Единната избавителна система на територията на област Добрич при локализирането и ликвидирането на разнообразни по трудност пожари и спешни обстановки. За 2021 година пожарните служби на територията на региона са се отзовали на повече от 1100 сигнала за катастрофи, при които са избавени десетки човешки живота. Комисар Димитров е един от хората, управлявали на място интервенцията при евакуирането на деветимата моряци от заседналия край Камен бряг кораб. При сполучливата избавителна акция, извършена при извънредно рискови условия, не беше позволено членовете на екипажа и чиновниците на пожарната да получат пострадвания. За своята работа комисар Дарин Димитров е награждаван неведнъж от управленията на вътрешното министерство и Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, а през днешния ден получи „ Почетния знак на Министерство на вътрешните работи “ - I степен

Категория „ Контролна активност “

1.Победител: Галин Георгиев – контрольор в РСПБЗН – Велики Преслав

Инспектор Георгиев управлява спазването на разпоредбите и нормите за пожарна сигурност в десетки огромни обекти, подлежащи на сложна инспекция, като някои от тях са с извънредно висока степен на заплаха и трудност. За годината е направил близо 270 контролни и тематични инспекции, като е взел присъединяване в осъществяването на 10 сложни инспекции.

2.Подгласник: Желязко Желязков – контрольор във Втора РСПБЗН – Варна.

Инспектор Желязков е награждаван неведнъж за проявени висок професионализъм, хладнокръвие и дисциплинираност. През миналата година е направил близо 200 контролни и тематични инспекции, като е взел присъединяване в осъществяването на 9 сложни инспекции.

Категория „ Спасителна дейност”

1.Победител: младши специалист Цветелин Василев от районната работа в гр. Ветово

Той демонстрира извънреден професионализъм и мъжество при тежка злополука с влакова комбинация по линията Русе – Варна. На 24 април, един час след среднощ, комбинация от 28 вагона катастрофира. Пет от вагоните-цистерни, цялостни с бензин, дерайлират сред гара Ветово и жп спирка Кривня. Той първи идва на мястото и с потреблението на подръчни средства съумява да спре приключването на гориво от обърнатите цистерни. Действията на терен не престават непрекъснато повече от седмица.

2.Подгласник: старши контрольор Димитър Желев от районната работа във Велико Търново.

През миналата година той взе участие в спасяването на две деца, паднали във водите на р. Веселина наоколо до къмпинг Къпиновски манастир. При различен случай избавя жена, паднала от Балдуиновата кула в Архитектурно-музеен резерват Царевец. Оказва подпомагане на екипите на Центъра за незабавна здравна помощ при превозването на трудноподвижни хора. Инспектор Желев взе участие в очистване на следствията от злополука сред цистерна и влекач. В разследване на удара е последвал гърмеж и пожар на наличното в цистерната дизелово гориво. През 2021 година се отзовава на голям брой сигнали за тежки произшествия, главно в прохода на Републиката.

Категория „ Пожарогасителна дейност”

1.Победител: основен контрольор Петър Петров – шеф на бранш профилирани оперативни действия в РДПБЗН - Пловдив

През миналата година той демонстрира предвидливост, подготвеност и извънреден професионализъм при погасяването на редица тежки и комплицирани пожари. На 6 август 2021 година основен контрольор Петров с персонален образец и мъжество управлява повече от 20 часа гасаческите екипи при пожара в региона на селата Войнягово и Михилци.

2.Подгласник: Божидар Василев – контрольор в РДПДБЗН – Плевен

Над 75 са пожарите с материални загуби, в чието погасяване интензивно взе участие контрольор Василев. При очистване на зародилия на 22 април пожар в Многопрофилна болница за интензивно лекуване в гр. Червен бряг, той и дежурният екип сполучливо изтеглят 15 лежащо заболели пациенти. Четири месеца по-късно при пожар на покрива на Ректората на Медицински университет в гр. Плевен основава организация за безпроблемно протичане на евакуацията на над 1000 индивида, български и задгранични студенти.

Награда за принос в развиването на пожарната сигурност и отбраната на популацията

1.Наградата се присъжда на Йордан Генов – контрольор в РДПБЗН - Габрово

През миналата година контрольор Генов е управлявал и взел присъединяване в десетки катастрофи, при които е посочил висок професионализъм. На 13 септември в извънработно време е оказал помощ за потушаване на пожар, зародил в сухи треви и шубраци край село Хирево.

Колективни награди

1. Първата групова премия се присъжда на екипа от пожарната работа във Варна, взел участие в спасяването на екипажа на транспортен съд “Вера Су”. При реализиране на избавителната интервенция, сътрудниците ни демонстрираха висок професионализъм и единствено в границите на няколко часа съумяха да обезпечат безвредни условия за евакуацията на екипажа на бедстващия транспортен съд.

2. Втората групова премия се присъжда на сътрудниците от Благоевград, взели присъединяване в погасяването на пожар в жилищен блок. На 10 декември поражда комплициран пожар в осеметажна постройка. Оказва се, че в съвсем всеки апартамент има хора, а стълбищната клетка е непригодна за дишане поради мощното задимяване. Взето е решение хората да бъдат евакуирани посредством автомеханична стълба. Евакуирани са сполучливо 28 индивида, от които 4 деца.

Категория “Партньори”

1.Димитър Бакалски – кмет на село Нареченски бани

2.ДФ “Пловдив - 112”

Димитър Бакалски демонстрира висока социална интензивност при гасенето на горския пожар, зародил авуст месец в горския фонд над с. Югово и с. Нареченски бани, като активизира и провежда локалното население и оказва непрестанно подпомагане на чиновниците на ПБЗН. В тези действия участваха и членовете на доброволното формирование, които с изключение на при този пожар бяха изключително дейни при пожарите в с. Розино, с. Старосел, Асенова цитадела и мина Воден камък.

Награди на НАДРБ

1.Доброволец на 2021 година - Красимир Каракашев

Ръководител на Държавна фирма Мейдей, който е защитил неведнъж идеята доброволец освен със познания и умения, само че и със своите дейности. Опитът, който има е безценен за всички участващи в доброволното придвижване в България.

2.Доброволно формирование на 2021 година – Държавна фирма Аварийно избавяне Пловдив

През годините членовете на ДФ-то участваха в разнородни акции – разчистване, посредством потребление на въжен прийом, гасене на пожара в Югово, доброволни наряди в болнични заведения по време на Ковид-19 рецесията и други

3.Награда на публиката – Държавна фирма Велинград

Държавна фирма Велинград е основано през 2021 година. И още в първите седмици на съществуването си, доброволците се включват интензивно при гасенето на пожарите в местностите Анезица и Кръстава, както и в отводняването на парка Вельова баня.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР