Тежка е ситуацията след внезапните наводнения в Гърция и Турция.

...
Тежка е ситуацията след внезапните наводнения в Гърция и Турция.
Коментари Харесай

Неочакваните наводнения в Гърция и Турция взеха 12 жертви

Тежка е обстановката след неочакваните наводнения в Гърция и Турция. 15 души са към този момент жертвите на рисковите превалявания и стихии от средиземноморския циклон „ Даниел “. В Гърция починаха 4-ма, а в Турция – 8.

Спасителите откриха 4-та жертва под отломките - животновъд от село Петрото. До момента гръцките служби са избавили близо 900 блокирани хора. В разнообразни селища в Централна Гърция голям брой хора се намират тук-там, от които не могат да излязат, а шестима души са оповестени за търсене.

В някои региони приливните талази са били по-високи от 2 метра и жителите са търсили избавление по покривите на къщите си. В някои региони за 12 часа са паднали повече от два пъти повече превалявания от средногодишната стойност за Атина.

" Нашата страна към този момент трети ден се сблъсква с злополучие, каквото не сме виждали в предишното . Абсолютният приоритет на страната сега е спасяването и извеждането на хората от регионите, наранени от неприятното време, както и отбраната на сериозната инфраструктура. Никой няма да бъде оставен без помощ и държавното управление няма да остави потърпевшите хора ", съобщи Павлос Маринакис, представител на държавното управление.

Пожарната работа е получила близо 5 000 сигнала, множеството свързани с изпомпване на вода, премахване на паднали дървета и извеждане на хора на безвредни места. Властите изпратиха водолази и експерти по избавяне в бързи води, защото жителите на някои от най-засегнатите региони откриха леговище на покривите на домовете си, с цел да се спасят от непредвидените наводнения. Включили са се и летателни средства на пожарната работа и на въоръжените сили. Многото мълнии не позволяваха до момента хеликоптерите да излетят.

Усилията на държавното управление са ориентирани към региона на Тесалия в Централна Гърция. Река Литеос е преляла, а язовирната стена в Проастио е разрушена. Няколко села са блокирани, защото водите там са с високо ниво.  Полицията забрани придвижването на коли в три района, в това число на остров Скиатос, и изпрати многочислени незабавни известия до хората в няколко елементи на страната да заобикалят излизането навън, мазетата и приземните етажи на постройките.

Поради бедствията министърът на националната защита Ни́кос Де́ндиас прекъсна пътуването си до Дубай и се връща в Гърция, с цел да управлява оправянето с последствията от тежките метеорологични условия. Дъждовете удариха и гръцката столица, като наводниха улици и трансфораха центъра на града в река от тиня, която повличаше хората.

Осем станаха жертвите при наводненията в Северозападна Турция. Две са жертвите в Истанбул, други шестима са починали в граничещия с България окръг Къркларели. Продължава почистване на вредите, нанесени от наводненията. 

Според първичните оценки в Истанбул са потърпевши 2 хиляди здания . Междувременно метеорологичната работа на Турция издаде предизвестие за предстоящи още проливни дъждове за няколко окръзи в западните и северните региони на страната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР