Тежка авария се е случила днес в държавната ПАВЕЦ Чаира.

...
Тежка авария се е случила днес в държавната ПАВЕЦ Чаира.
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО! Тежка авария в ПАВЕЦ "Чаира" блокира централата за месеци

Тежка повреда се е случила през днешния ден в държавната ПАВЕЦ " Чаира ". По информация напри тестване на една от турбините, които бяха в ремонт, се е получил мощен воден удар и оборудването безусловно е унищожено. Пораженията са такива, че ремонт мъчно би могъл да бъде изработен и евентуално ще се наложи напълно ново създаване на мощността. Като допустима причина източници на " Капитал " сочат неналичието на съответни компютърни симулации и непрофесионално осъществяване на ремонтните действия.

Междувременно от Министерски съвет оповестиха, че ще дадат ексклузивен брифинг в 18:15 ч., на който да дадат повече детайлности за повреда та. 

Още през ноември `Капитал " писа, че ПАВЕЦ " Чаира " работи единствено с 25% от потенциала си, защото три от четирите ѝ помпи не действат - две от тях са в дълготраен ремонт, а другата аварира през предишното лято и към момента не е пусната в деяние. Сега повреда та се е случила в една от ремонтираните мощности.

В началото на февруари вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че се води дейна инспекция " по един извънредно значим за енергетиката обект - ПАВЕЦ " Чаира ", чието предопределение е да поема пиковите часове в денонощието ". По думите му от няколко години постепенно и несъмнено най-голямата помпено-акумулаторна Водноелектрическа централа в Югоизточна Европа е бил унищожавана, " явно и най-вероятно предвид на икономическите ползи на един индивид ". 

Освен да обезпечават електрическа енергия за пазара, ПАВЕЦ играят основна роля за балансирането на цялата електроенергийна система на страната - в случай че има дефицит, бързо могат да го покрият, а в случай че има остатък на ток (особено през нощта, когато и цената е по-ниска), помпите могат да се задействат в противоположен режим и да изпомпват вода нагоре, с цел да разтоварят енергийната система. Без тях ролята на балансьор се извършва главно от Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган и обвързваните с Христо Ковачки централи.
Кой какво ремонтира
Макар да става дума за държавно оборудване с голяма значимост, в това число за националната сигурност, за ремонта на ПАВЕЦ " Чаира " не се знае доста. Темата бе повдигната през есента от така наречен партии на смяната. Тогава " Капитал " изпрати въпроси до Националната електрическа компания, която е притежател на огромните държавни водни централи, само че от НЕК не дадоха отговор.

Публична информация по проблема няма. Не са извършени и публични поръчки, поради което няма по какъв начин да се видят документите по възлагането на ремонтите, анексите към тях, периодите и стойностите. Това пък се изяснява с обстоятелството, че част от финансирането за целия план по рехабилитацията на комплекса " Белмекен - Чаира - Сестримо " дружно с Водноелектрическа централа " Въча " - 26.6 млн. евро, е обезпечено от Международния фонд за подкрепяне на извеждането от употреба на атомни мощности в АЕЦ " Козлодуй ", като админ е Европейската банка за възобновяване и развиване. Останалите съвсем 16 млн. евро са лично финансиране от НЕК.

Ремонтът на " Чаира " е предоставен от НЕК през април 2019 година на австрийския консорциум ABB - VOITH против 13.8 млн. евро. По информация на " Капитал " обаче действителният подизпълнител на ремонтните действия е румънската USM Resita.

Очаквайте детайлности!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР