Технологията с изкуствен интелект (ИИ) намира приложение в редица области,

...
Технологията с изкуствен интелект (ИИ) намира приложение в редица области,
Коментари Харесай

Система с изкуствен интелект помага за връщането на изчезнали деца у дома

Технологията с изкуствен интелект ( ИИ) намира приложение в редица области, следващото от които е обвързвано с въпроси от публичен интерес, заяви Синхуа.

Група студенти от университета за просвета и технологии " Хуачжун " в китайския град Ухан са създали система с изкуствен интелект, която възвръща остарели фотоси, с цел да помогне на фамилии да намерят свои близки, изчезнали преди 10-20 години.

През последните три години екипът от студенти доброволци от университета оказва софтуерна поддръжка на доста обезверени родители, търсещи децата си, възстановявайки над 1000 фотоси и събирайки 11 изчезнали деца със фамилиите им.

Технологията с изкуствен интелект на екипа е нараснала възможностите за намиране на изчезнали деца, понижила е времето за търсене и е дала вяра на доста фамилии, споделя Чжан Баоян, създател на baobeihuijia.com, огромна организация с нестопанска цел, която търси хора, изгубили връзка със фамилиите си.
   
Екипът е образуван от Шън Цзянчжун преди три години, когато е докторант в Школата по софтуерно инженерство към университета за просвета и технологии " Хуачжун ".  

Цзянчжун е осенен от концепцията да възвръща  снимки на изчезнали деца, когато през 2020 година попада на публикация за изчезнало дете с некачествено изображение. Тъй като специализира в региона на цифровата обработка на изображения, той взема решение да употребява уменията си, с цел да оказва помощ на родители да възстановят фотоси на децата си.

Разработването на логаритъм за възобновяване на изображения обаче изисква построяването на огромна база данни, което не може да бъде изпълнено единствено от един човек. Скоро доста съидейници се включват непринудено в плана на Шън, като пишат код и тестват логаритми.
След шест месеца интензивни софтуерни проучвания и разработки те основават логаритъм за възобновяване на изображения с изкуствен интелект, който взема решение казуса с неразбираемите лица на фотосите.

Възстановеното изображение може да бъде генерирано единствено няколко минути след въвеждането на размазан портрет в системата, като доста усъвършенства разграничителната дарба и яснотата на чертите на лицето.

След това родителите могат да отпечатат висококачествените изображения на изчезналите си деца върху тениски или огромни плакати.
Доброволците оферират също стикери и  картички, употребявайки възобновените фотоси, с цел да разширят мащаба на издирванията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР