Технологиите буквално създават нови професии, заличават други, променят характера на

...
Технологиите буквално създават нови професии, заличават други, променят характера на
Коментари Харесай

Светлана Дончева: Мета уменията са ключ към личностно и професионално развитие

„ Технологиите безусловно основават нови специалности, заличават други, трансформират характера на работата и същността на специалностите такива, каквито ги познаваме. Бъдещето става все по-непредсказуемо и се основава все по-нарастваща среда на неустановеност и тревога у работещите “.

Това сподели Светлана Дончева – шеф на Центъра за ръководство на планове в Българската стопанска камара (БСК), пред участниците в конференция „ Време е за Update “.

Форумът се организира през вчерашния ден, 28 март 2024 година, във Варна и беше проведен от Министерството на труда и обществената политика посредством Програма „ Развитие на човешките запаси “, в партньорство с Областна администрация – Варна, и Икономически университет – Варна. Събитието е част от Календара на Европейската година на уменията.

Целта на форума е да подтиква тясното съдействие сред просветителната система и бизнеса за подготовка на фрагменти за бъдещия пазар на труда. По време на форума бяха разпространявани уменията, които ще бъдат най-търсени от бизнеса в ерата на цифровата промяна, както и опциите за включване в обучение и образование, които да дадат конкурентни преимущества на хората в трудоспособна възраст.

Светлана Дончева беше измежду панелистите на тематика „ Бизнес и цифровизация – какво търсят работодателите “. В експозето си тя напомни, че в интервала 2009 – 2015 година БСК създаде MyCompetence – първата в България национална система, в границите на която бяха създадени компетентностните стандарти на над 500 длъжности в 25 стопански бранша на българската стопанска система. „ За първи път бе употребен систематичен метод, който разреши на секторно равнище да се опишат уменията, които работодателите търсят за избрани позиции в дадения бранш. Още тогава се усещаше, че динамичността в софтуерното развиване се отразява необратимо и на специалностите. Ставаше все по-ясно, че уменията, които са добити в учебно заведение, в университета, на работното място, не са задоволителни, с цел да отговорят на новите условия, които пазарът постанова. Оттогава изминаха съвсем 10 год., в които последователно тематиката за уменията, които се търсят от работодателите, се трансформира в център на всички европейски и национални полемики, отдадени на изменящия се пазар на труда. Влагат се големи старания да се разпознават новите умения, да се предвиждат уменията на бъдещето. Технологиите безусловно основават нови специалности, ще заличават други, като цяло трансформират характера на работата и същността на специалностите такива, каквито ги познаваме. Бъдещето става все по-непредсказуемо и се основава все по-нарастваща среда на неустановеност и тревога у работещите “, уточни Светлана Дончева. Тя акцентира, че за младежите обстановката е още по сложна и те с съображение се питат по какъв начин ще съумеят да се интегрират на пазара на труда, дали образованието им дава нужните познания и умения, с цел да стъпят решително по пътя на професионалното си развиване.

Ето какво още сподели Светлана Дончева:

Все по-ясно става, че съществена характерност на пазара на труда ще става непрекъснатата му смяна, а ученето през целия живот – главен принцип за адаптиране и професионално развиване. И тъкмо тук е ролята на мета уменията, като ключ към едно по-скоро сполучливо бъдеще. Мнозина смятат, че това са единствените сигурни умения на бъдещето, тъй като това са уменията, които усъвършенстват способността на човек да се развива посредством учене и бързо използване на новото познание. Чрез мета уменията можем да развиваме, усвояваме и прилагаме други умения. А това, което можем да кажем сигурно е, че ученето става непрекъсната част от трудовия развой. За страдание, това са умения, които постоянно са подценявани както от работещите, по този начин и от работодателите. Много постоянно мета уменията се приравняват до така наречен меки умения, за които всеки един от нас написа по някоя и друга дума за тях в края на CV-то си.

Общата визия за меките и мета умения е, че те са нещо, което съпровожда главните, най-важните механически професионални умения и са по-скоро с пожелателен темперамент. Трудно ще ги откриете и в образователните стратегиите. Счита се, че заради това, че те се асоциират с човешкото държание и отразяват психически положения и настройки, те са нещо, което или имаш, или нямаш.

За благополучие, това не е правилно. Това са умения, които могат да се построяват и развиват също толкоз сполучливо, колкото и всяко друго умеене. Също по този начин е правилно, че в идното време на революционни промени в бизнеса те ще бъдат едни от най-търсените. Защото ще способстват за по-бързо адаптиране, по-бързо асимилиране на нови умения и професионално развиване.

Тук е мястото да изтъквам една прогноза на футуриста Алвин Тофлър, който през 1970 г.  предсказва: „ Неграмотните на 21 век няма да са тези, които не могат на четат и пишат, а тези, които не могат да учат, да се отучават и да учат още веднъж “.

Кои са най-търсените мета умения?

На първо място, това е умеенето да се познаваме добре. Да се познаваме значи да имаме доста ясна картина на нашите моментни качества и умения, само че и на нашите дефицити и ограничавания. Способността да се самонаблюдаваме, да сме самокритични е основна за преодоляване на това умеене. Емпатията също е основно умеене в пътя към себепознанието. В случая под емпатия имаме поради способността да одобряваме с признателност и с почитание отрицателната противоположна връзка, която получаваме от другите, а това е мъчно. Трудно е да приемеш рецензията като нещо друго от засегнатост, експанзия, уязвяване, неприязън. Но точно способността да я приемаш невъзмутимо, да я отделяш от персоналните усеща и да извлечеш изводите за себе си, ще те приближи до по-доброто себепознаване. Класически образец за липса на умеене да преценяваш обстановката трезво е известният коментар на шефа на Майкрософт Стив Балмър от времето, когато Стив Джобс показва първия айфон. Смеейки се, той споделя, че това е най-скъпият телефон на света, който даже няма клавиатура, което го прави изцяло несъответствуващ за бизнеса. Реплика, която изпарява доходи за милиарди за Майкрософт. Пример е за това, че когато нямаш явен взор върху обстановката, не успяваш да се адаптираш към смяната. Същото предизвикателство ще стои освен пред фирмите, само че и пред нас – работещите, по пътя ни напред.

Разбира се, смисълът от себепознанието е в това да си дадем ясна визия къде сме, само че и къде желаеме да стигнем. И тук идва ред на второто доста значимо мета умеене – слагането и постигането на съответни цели в професионалното си развиване. Това ще ни разреши да сме наясно и с смяната, която би трябвало да предизвикваме за адаптиране към новата обстановка.

За да реализираме по-бързо смяната, е належащо да сме гъвкави, изобретателни и устойчиви. Гъвкавостта ще ни обезпечи лекост да се отхвърляме от към този момент ненужни умения и готовността да ги сменяем с нови. Калкулаторът е комфортен способ да вършим елементарни сметки, само че в случай че го хвърлим в боклука и се концентрираме върху уменията си за работа с Ексел, ще работим по-бързо и по-резултатно. Да си изобретателен, не значи единствено да предлагаш нови и неповторими хрумвания, а значи да си кадърен да измисляш решения на остарели и нови проблеми.  В основата на това умеене е в действителност аналитичното мислене – да си в положение да анализираш другите аспекти на казуса и по този начин да генерираш хрумвания, да идентифицираш трудности, да предприемаш дейности. Да си изобретателен значи и да проявяваш храброст да правиш неща, които никой различен не е правил. Смелостта, несъмнено върви с вярата, че си на прав път. И тук идва идващото умеене – устойчивостта. Устойчивостта като неизменност и устойчивост – качества, които ще ни оказват помощ в сложните обстановки, в случаите, когато сме се провалили. За мен това е най-важното умеене.

В умозаключение ще кажа, че всичко това допуска съществена смяна на мисловната настройка. Всички би трябвало да преминем през тази смяна и да посрещнем едно по-различно бъдеще, в което ще би трябвало да бъде по-отговорни към себе си, към решенията, които взимаме, и да сме наясно, че отводът от смяна, оставането в зоната на комфорт ще докара до неизбежно маргинализиране на трудовия пазар, до заемане на нископлатени позиции, до беднотия. И това ще е нашият съзнателен избор. Обратното ще ни подсигурява плуване на гребена на вълната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР