Технологии на изкуствения интелект ще бъдат използвани от китайската автоматична

...
Технологии на изкуствения интелект ще бъдат използвани от китайската автоматична
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще избере мястото за кацане на Луната на китайската сонда „Чанъе-5“

Технологии на изкуствения разсъдък ще бъдат употребявани от китайската автоматизирана междупланетна станция " Чанъе-5 " за избора на място за кацане на Луната и за взимане на мостри от грунта, съобщи ТАСС. Стартът на задачата е плануван за края на тази година, съобщи на конференция научният началник на китайската стратегия за проучване на Луната Оуян Цзиюан.

" С помощта на изкуствения разсъдък модулът ще извърши меко кацане на близката страна на Луната, ще вземе мостри от грунта и по-късно ще се върне на Земята ", сподели той пред в. " Глоубъл таймс ". " Мястото на кацане на " Чанъе-5 " ще е на повече от 1000 км от това на " Аполо ". Мекото кацане ще бъде обезпечено чрез независими решения на изкуствения разсъдък. Сондата в реалност е " интелигентен " уред. Той ще прави преценки и калкулации, до момента в който не бъде открита плоска повърхнина за безвредно кацане ", обясни той.

По думите му, след кацането модулът ще задейства манипулатор за събиране на грунт и бормашина за приемане на скални мостри. След това ще излети, ще се скачи с орбиталния модул и ще се насочи към Земята, където ще кацне в самостоятелния регион Вътрешна Монголия в Северен Китай.

Както отбелязва изданието, близката страна на Луната е с по-подходящ за кацане релеф. Друго преимущество е, че с намиращия се там модул ще може по-лесно да се откри връзка чрез спътници. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР