Технологии Дигиталните портфейли ще махнат реденето на опашки А1 предлага

...
Технологии Дигиталните портфейли ще махнат реденето на опашки А1 предлага
Коментари Харесай

Дигиталните портфейли ще махнат реденето на опашки

Технологии Дигиталните портфейли ще махнат реденето на опашки А1 предлага сходна услуга, за която вижда огромен капацитет  Мартин Дешев 30 януари 2020, 11:01  Дигиталните портфейли ще махнат реденето на опашки Източник: А1
изобилните телефони към този момент се употребяват освен за диалози и сърфиране в интернет. Те стават все по-популярни и за други действия, в това число онлайн и мобилни заплащания на артикули и услуги. Скорошно изследване на А1 сподели, че българите са склонни да употребяват цифрови портфейли.

Яна Янкова има 13-годишен опит в телекомуникационната промишленост. Oт 2015 година е в екипа на А1, а през януари 2019 става старши управител „ Финансови услуги “ в компанията. Ръководи стартирането на първите финансови услуги, предлагани от компанията – А1 Wallet и A1 Credit Card. Отговаря за създаването и използването на тактики, свързани с електронни пари, заеми и други финансови услуги. Свързахме се с нея, с цел да поговорим за новото приложение А1 Wallet, което дава опция на потребителите да правят заплащания през телефона си.

Финансовите услуги нормално не са първата асоциация за телеком. Защо А1 реши да предлага услуга за мобилни заплащания?

- А1 е иноватор на българския пазар, в последните години ние се трансформирахме в цифрова компания и непрестанно развиваме нови приложения, артикули и технологии, които оказват помощ на хората и им дават по-добро преживяване. В международен мащаб сферата на финансовите технологии – така наречен финтех услуги – се развива динамично в доста страни, в това число и от телекомуникационни компании.

Факт е, че мобилните телефони от дълго време не са единствено телефони, те заемат все по-голяма част от нашето всекидневие, по тази причина и за нас като компания е напълно естествено да се развиваме и отвън „ обичайните “ телеком действия. В днешно време мобилният телефон ни съпровожда на всички места и е напълно разумно и обикновено той да стане и средство за разплащане, а с A1 Wallet той може напълно да размени портфейла.

Какви са главните функционалности на А1 Wallet и кое съгласно вас е най-голямото му преимущество?

- А1 Wallet дава опция на всеки консуматор да заплаща със своя смарт телефон. Това е съществено улеснение и ни икономисва носенето на безчет карти и пари в брой. Също по този начин приложението дава опция за цифровизация на всички лоялни карти и карти за отстъпки, както и достъп до най-актуалните предложения на огромните търговски вериги в България. Това главните му преимущества пред най-големия му съперник – обичайния портфейл.

С А1 Wallet човек може да изпраща и получава пари изцяло гратис, стига той и получателят насреща да са консуматори на А1 Wallet или Phyre. Преводите се случват гратис и безусловно за секунди до всяка точка на света. Приложението дава опция за бързи и безвъзмездни преводи на пари посредством QR код, като в този случай потребителят може да изпрати или изиска съответна сума от непосредствен, родственик или другар, без значение дали употребява приложението или не, единствено като генерира линк и го показа. Това е огромно улеснение, защото можеш да поискаш дадена сума от доста на брой хора единствено като споделиш линка с тях посредством обществените мрежи да вземем за пример.

Също по този начин бих отбелязала и опцията за разбор на разноските в действително време. С А1 Wallet всеки може да си следи заплащанията си по месеци, седмици или дни и по този начин да ръководи, а за какво не и да възнамерява по-добре персоналните си финанси. Приложението дава опция и за банкови преводи в лв. и евро, а с виртуалната си карта потребителите могат свободно да пазарят онлайн.

Приложението е гратис за евакуиране, само че се оферират разнообразни проекти за потреблението му. Какви са те и какви преимущества имат?

- Точно по този начин – изтеглянето на приложението е изцяло гратис. Предлагат се два проекта: Standard, за който няма месечни такси и Premium – на цена от 5,99 лева на месец. Основната разлика сред двата е, че клиентите на проект Premium могат да се възползват от безвъзмездни IBAN преводи и гратис зареждане с банкова карта, до момента в който клиентите на Standard заплащат такси за тези преводи.

Ако употребявате А1 Wallet главно за заплащане на ПОС терминал и за преводи към други А1 Wallet клиенти, евентуално Standard е подобаваща опция. Специално за тези клиенти направихме зареждането на цифровия портфейл с банкова карта гратис за първите 12 месеца.

Едно от главните терзания на потребителите ще е за сигурността на данните им, изключително в случай, че смарт телефоните постоянно са обект на хакерски офанзиви. Какви са отбраните на приложението и данните?

- Този въпрос стои преди всичко за нас, по тази причина A1 Wallet дава отговор на най-високите стандарти за сигурност в българското и европейското законодателство. Приложението е създадено в партньорство с Пейнетикс, които са лицензирано сдружение за електронни пари, контролирано от Българска народна банка.

По отношение на заплащанията бих споделила, че A1 Wallet в действителност е доста по-защитен спрямо обичайните портфейли, тъй като всяка трансакция минава след въвеждане на пин код или инспекция на пръстов отпечатък, или лицево различаване.

Ще заменят ли цифровите портфейли обичайните способи за заплащане или просто ще ги добавят? Как си представяте развиването на тази технология?

- Със сигурност бизнесът в целия свят е в развой на цифровизация. Азия е водач в мобилните заплащания, а в страните от Западна Европа от дълго време доминират безкешовите заплащания, даже има страни като Дания, Норвегия и Швеция, където те към този момент са нормата, а не изключението. Можем да чакаме, че цифровите портфейли и заплащания ще стават все по-популярни и в България. Това ще улесни живота ни в доста връзки – както на крайните консуматори, по този начин и на бизнеса като цяло. Например реденето на опашки за заплащане на комунални услуги сигурно ще остане в предишното.

Традиционните способи на заплащане надали скоро ще изчезнат изцяло, само че твърдо имам вяра, че в близко бъдеще в съвсем всяка обстановка потребителите ще могат да избират по какъв начин да платят и цифровият портфейл ще бъде един от тях.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Мартин Дешев А1 цифров портфейл онлайн заплащания мобилни заплащания телеком мобилен оператор
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР