Технологичният гигант Google може да бъде принуден да плати 2.7

...
Технологичният гигант Google може да бъде принуден да плати 2.7
Коментари Харесай

Google го отнася за милиарди заради кражба на лични данни

Технологичният колос Гугъл може да бъде заставен да заплати 2.7 милиарда паунда (3.63 милиарда долара) обезщетение на 5.4 млн. консуматори във Англия, защото е упрекнат в корист с данните им.
Компанията е изправена пред съда от потребителска акция наречена "Google задължена си ни " поради нелегално събиране на историята на сърфиране на потребителите на iPhone и продажбата на данните без тяхното познание и единодушие.

Ако завоюват делото, засегнатите могат да получат по няколко стотин паунда обезщетение, съобщи Ричард Лойд, някогашен началник на потребителската група Which?, който е един от основните основатели на правосъдния иск.

Точният размер на желае към момента е явен, само че се приказва за сума сред 200 и 500 паунда за всеки обиден консуматор. При цифра от 200 паунда, общата глоба за Гугъл ще е 1.08 милиарда паунда (1.45 милиарда долара), а при 500 паунда - 2.7 милиарда лири (3.63 милиарда долара).

И в двата случая това ще бъде най-голямата отплата, която в миналото е плащана на английските консуматори заради корист с персонални данни.

Гугъл е упрекната, че сред юни 2011 година и февруари 2012 година нелегално е събрала персоналната информация на милиони хора във Англия, заобикаляйки фабричните настройки за дискретност на iPhone. Алгоритмите на Гугъл са измамили смарт телефоните на хората, тъй че да изпускат персонални данни от браузъра Safari. Случаят стана прочут като "Заобикалянето на Safari ".

Юристите от групата твъдят, че дейностите на софтуерния колос нарушават английския закон за персоналните данни, съгласно който частните лица могат да желаят обезщетение при положение на сходна корист.

"През всичките ми години, говорейки за потребителите, рядко съм виждал толкоз солидна корист с доверие, когато толкоз доста хора нямат опция да търсят обезщетения сами ", регистрира Лойд.

Адвокатите, завели желае, са дали на Гугъл съответните документи, а делото евентуално ще се гледа във Върховния съд следващата година. Ако искът е сполучлив, потребителите ще могат да се записват, с цел да заявят закрепена сума за отплата посредством онлайн формуляр.

"Чрез това деяние ще изпратим мощно обръщение до Гугъл и други софтуерни колоси в Силициевата котловина, че не се опасяваме да се борим ", съобщи някогашният началник на английската потребителска група.

"Смятам, че това, което Гугъл направи, просто е нелегално. Действията им са засегнали милиони хора, а ние ще желаяме от съдилищата да отстранят това огромно нарушаване на доверието ", сподели той.

Когато разбрали са подготвяния иск, от компанията са му споделили, че би трябвало да "дойде в Калифорния ", в случай че желае да предприеме правосъдни дейности против нея. Лойд е отчаян, че Гугъл се крие зад неща, свързани с процедурите и юрисдикцията, "вместо да бъде задължена да регистрира дейностите си ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР