Технологичните гиганти Apple, Amazon, Google, Meta Platforms и Microsoft са

...
Технологичните гиганти Apple, Amazon, Google, Meta Platforms и Microsoft са
Коментари Харесай

Apple, Amazon, Google, Meta и Microsoft признаха, че са доминиращи според европейското законодателство

Технологичните колоси Apple, Amazon, Гугъл, Meta Platforms и Microsoft са уведомили Европейската комисия (ЕК), че дават отговор на изискванията за господстващи (бел.ред.: автентично терминът е „ пазачи “ или „ портиери “ от британската дума gatekeeper. Компаниите се явяват пазачи на осведомителния вход или платформи, които мъчно могат да бъдат избегнати от потребителите заради господстващото им онлайн положение) съгласно новите европейски правила за софтуерните компании. Това заяви европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон, представен от „ Ройтерс “, съобщи economy.bg и Българска телеграфна агенция.

Според Закона за цифровите пазари (Digital Markets Act – DMA), който влезе в действие през ноември, фирмите с над 45 млн. дейни консуматори месечно и пазарна капитализация €75 милиарда се смятат за пазачи на осведомителния вход, осигуряващи съществена платоформена услуга.

Samsung и ByteDance, притежателят на TikTok, също са съобщили, че дават отговор на праговете на Европейски Съюз, сподели Бретон. „ Европа изцяло реорганизира цифровото си пространство, с цел да отбрани по-добре жителите на Европейски Съюз и да усъвършенства нововъведенията за започващи компании и компании в Европейски Съюз “, сподели Бретон в изказване.

Европейска комисия ще удостовери определянето на „ пазачи “ до 6 септември след инспекция на данните, предоставени от фирмите. След това те ще имат 6 месеца, с цел да се съобразят с разпоредбите на DMA.

Booking.com заяви, че чака да доближи прага до края на годината и по-късно ще уведоми изпълнителната власт на Европейски Съюз.

От фирмите, обозначени като пазачи, ще се изисква да накарат своите приложения за известия да взаимодействат с съперници и да разрешат на потребителите да вземат решение кои приложения да конфигурират авансово на своите устройства.

На фирмите няма да бъде разрешено да облагодетелстват личните си услуги пред тези на съперниците или да попречат на потребителите да отстраняват авансово конфигуриран програмен продукт или приложения, две правила, които ще обиден мощно Гугъл и Apple.

Компаниите могат да бъдат санкционирани до 10% от годишния световен оборот за нарушавания на DMA.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР