Технологичните акции преживяват добра година. Въпреки скорошните колебания котировките на

...
Технологичните акции преживяват добра година. Въпреки скорошните колебания котировките на
Коментари Харесай

Как мениджърите внедряват AI в компаниите си

Технологичните акции претърпяват добра година. Въпреки скорошните съмнения котировките на книжата на Голямата петорка - Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft - са скочили с 60% от януари насам. Цената на акциите на един огромен производител на чипове - Nvidia, се утрои, а на различен - AMD, се усили съвсем двойно. Съотношението на цената към облагата (което мери какъв брой съгласно пазарите коства една компания по отношение на нейните печалби) са 10 пъти по-високи от тези на междинната компания в S&P 500.

Технологичните акции претърпяват добра година. Въпреки скорошните съмнения котировките на книжата на Голямата петорка - Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft - са скочили с 60% от януари насам. Цената на акциите на един огромен производител на чипове - Nvidia, се утрои, а на различен - AMD, се усили съвсем двойно. Съотношението на цената към облагата (което мери какъв брой съгласно пазарите коства една компания по отношение на нейните печалби) са 10 пъти по-високи от тези на междинната компания в S&P 500.

Основната причина за този скок е обещаващият изкуствен интелект (AI). След стартирането през ноември на ChatGPT, ръководен от AI чатбот, вложителите стават все по-развълнувани от новата вълна технологии, които могат да основават сходно на човешкото наличие - от поеми и видеоматериали до редове код. Този " генеративен AI " разчита на огромни езикови модели, които са " обучавани " върху обилни елементи от интернет. Мнозина считат, че технологията може да преобрази цели промишлености и да окаже толкоз огромно въздействие върху бизнеса и обществото, колкото смарт телефоните или облачното пресмятане. Фирмите, които могат да се възползват от технологията по най-хубавия метод, ще могат да усилят маржовете на облага и да завоюват пазарен дял.
Показност
Корпоративните шефове заедно се стремят да покажат по какъв начин внедряват AI. На 4 април Джейми Даймън, изпълнителен шеф на JPMorgan Chase, съобщи, че банката му има 600 инженери по машинно самообразование и е внедрила AI в над 300 разнообразни вътрешни приложения. Дейвид Рикс, шефът на Eli Lilly, съобщи, че фармацевтичният колос работи по над 100 плана, употребяващи изкуствен интелект.
Реклама
Анализите на съответни случаи разкриват единствено част от картината. За да получим по-широка визия за това кои компании и промишлености одобряват AI, The Economist изследва данните за всички компании в S&P 500. Разгледахме пет индикатора: дял на издадените патенти, в който се загатва AI; активност на рисковия капитал, ориентирана към AI компании; придобивания на AI фирми; разгласи за работа, в които се загатва AI; и споменаване на технологията в докладите за приходите. Тъй като други типове AI могат да донесат изгоди за бизнеса, анализът обгръща интензивността за всички типове изкуствен интелект, освен генеративната вълна. Резултатите демонстрират, че даже отвън софтуерните компании ползата към AI е необятно публикуван и пораства бързо. Освен това към този момент се обрисуват ясни водачи и изоставащи.
Нарастващ интерес
Да стартираме с възходящия интерес. AI експертизата към този момент се популяризира. Около две трети от компаниите в света са разгласили публикация за работа, споменаваща умения за работа с AI, през последните три години, споделят от изследователската компанията PredictLeads. От тези, които са го създали, през днешния ден 5.3% от оповестените от тях свободни работни места загатват AI по отношение на приблизително 2.5% за последните три години. В някои промишлености нарастването е по-драстично. При компаниите за търговия на дребно този дял е скочил от 3% на 11%, до момента в който измежду производителите на чипове е повишен от 9% на 19%.

Броят на патентите, свързани с изкуствен интелект, също бележи растеж сред 2020 година и 2022 година съгласно данни, предоставени от Амит Серу от Станфордския университет. Друга анализаторска компания - PitchBook, заключава, че през 2023 година към 25% от рисковите покупко-продажби от S&P 500 ще включват AI стартъпи спрямо 19% през 2021 година GlobalData открива, че от 2021 година насам към половината от прегледаните компании са говорили за AI в докладите си, а през първото тримесечие на тази година броят на случаите, в които се загатват AI в докладите на корпоративна Америка, се е нараснал повече от два пъти спрямо предходното тримесечие. Приблизително половината от тях са получили патент, обвързван с технологията, сред 2020 година и 2022 година

Употребата на генеративен AI може в последна сметка да стане даже по-разпространена от другите типове AI. Това се дължи на обстоятелството, че той е добър в доста задания, които са от значително значение за ръководството на една компания. Доклад на консултантската компания McKinsey твърди, че три четвърти от предстоящата стойност, основана от генеративния AI, ще идва от четири бизнес функционалности - научноизследователска и развойна активност, софтуерно инженерство, маркетинг и обслужване на клиенти.
Реклама
В известна степен всички тези действия са в основата на множеството огромни предприятия. Освен това всяка огромна компания с вътрешни бази данни, употребявани за управление на чиновниците, би могла да откри приложение на чатбот, ръководен от AI. Банката Morgan Stanley прави AI помощник, който ще оказва помощ на нейните мениджъри по ръководство на активи да намират и обобщават отговори от голяма вътрешна база данни. Компанията за петролни услуги SLB е основала сходен помощник, който да оказва помощ на инженерите по обслужване.
Най-ентусиазирани
Докато внедряването на AI се случва измежду доста компании, някои са по-ентусиазирани от други. Класирането на всички компании по всеки индикатор и вземането на междинна стойност основава елементарна оценителна система. Тези на върха, наподобява, печелят вложители. От началото на годината медианната цена на акциите на водещите 100 компании се е нараснала с 11%, до момента в който при квинтила с най-ниска оценка тя въобще не се е трансформирала.
Източник: Shutterstock
Водещите места без изненада са заети от Силициевата котловина. В S&P 500 влизат 82 софтуерни компании, като съвсем 50 от тях са в топ 100. Nvidia е компанията с най-голям резултат. Според данни на PredictLeaks през последните три години една трета от обявите ѝ за работа загатват AI. През последните три години компанията е загатнала AI в своите доклади съвсем от 200 пъти, повече от всяка друга компания.

Другите софтуерни компании с висок рейтинг включват колосите в облачните калкулации - Amazon (34-и), Microsoft (12-и) и Alphabet (3-и). Те продават достъп до редица AI принадлежности - от услуги, помагащи образованието на комплицирани модели, до програмен продукт, допускащ потреблението на AI, без да се постанова писането на код.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР